Social

Sindicaliştii din Sănătate au mers cu plugușorul peste hoții de la guvernare

Sindicaliştii ”Solidaritatea sanitară” protestează, marţi, în Piaţa Victoriei, la Palatul Cotroceni şi la Palatul Parlamentului, pentru acordarea drepturilor salariale. De asemenea, în paralel, vor avea loc manifestări de susţinere în spitalele din ţară.

Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” anunţă desfăşurarea Mitingului naţional al lucrătorilor din sănătate, în data de 28 decembrie.  “În cadrul acestei acţiuni vom ”colinda” instituţiile esenţiale din România, respectiv Guvernul, Parlamentul şi Preşedinţia, rostindu-le ”Pluguşorul suferinţei lucrătorilor din sănătate” şi urându-le înţelepciune în acordarea urgentă a drepturilor legitime ale profesioniştilor din sănătate.

”Colindul” va fi susţinut de toate categoriile de lucrători din sănătate, ”urăturile” acestora făcându-se auzite din toate spitalele publice din ţară”, au precizat sindicaliştii.  Protestele încep la ora 10.30, cu un miting în Piaţa Victoriei, urmând a fi respectat numărul maxim de participanţi permis de lege. Apoi, de la ora 12.30,  vor avea loc mitinguri la Palatul Cotroceni şi la Palatul Parlamentului. 

De asemenea, vor avea loc şi manifestări de susţinere desfăşurate în spitalele din ţară.   

“Având în vedere faptul că modalitatea în care au fost stabilite interdicţiile actuale vizează restricţionarea dreptului de proteste (spre exemplu, pot fi desfăşurate concerte în aer liber cu 1.000 de persoane, în timp ce un miting de protest nu poate fi desfăşurat cu mai mult de 100 de persoane), guvernanţii utilizând în acest caz măsurile de protecţie împotriva pandemiei ca armă de luptă împotriva dreptului lucrătorilor de a-şi promova interesele, ne vedem nevoiţi să utilizăm alte soluţii legale de acţiune pentru apărarea intereselor lucrătorilor din sănătate. Manifestările desfăşurate în spitale constituie un exemplu în acest sens”, a mai transmis Federaţia „Solidaritatea Sanitară”.  

Principalele revendicări sunt: plata salariului de bază la nivelul prevăzut de legea 153/2017 pentru anul 2022 pentru toţi lucrătorii din sănătate (inclusiv pentru personalul nemedical-TESA); raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază pentru toate categoriile de salariaţi şi calculul tarifului orar al gărzilor prin raportare la tariful orar al salariului de bază.  De asemenea, o altă revendicare este recunoaşterea schimbului de tură ca timp de muncă şi recunoaşterea stagiului de cotizare suplimentar efectuat de profesioniştii din sănătate.  

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” mai solicită renegocierea părţii privitoare la sănătate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi includerea în cadrul acestuia a tuturor strategiilor de acţiune prevăzute ca anexe la contractul colectiv de muncă la nivel de sector.  

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” este organizaţie reprezentativă la nivelul sectorului Sănătate, având ca membri peste 25.000 de salariaţi din acest sector. Acţiunile federaţiei sunt desfăşurate pentru apărarea şi promovarea drepturilor lucrătorilor din sectorul sanitar.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button