Internațional

Criză politică la Viena: Noul cancelar a demisionat

Scena politică din Austria înregistrează o nouă schimbare majoră: cancelarul Alexander Schallenberg a demisionat la nici două luni de la instalare și i-a lăsat locul lui Karl Nehammer, actualul ministru de Interne, potrivit publicației locale Kurier.

Alexander Schallenberg a demisionat la doar o zi după ce fostul cancelar austriac Sebastian Kurz, care face obiectul unei anchete pentru corupţie, a anunțat că se retrage din politică, lăsând astfel un vid de putere la vârful principalului partid de guvernământ, OVP.

Decizia de înlocuire a lui Schallenberg de la șefia guvernului a fost luată într-o ședință a partidului. Odată cu promovarea lui Karl Nehammer drept cancelar, Magnus Brunner devine ministru al Finanțelor, iar Gerhard Karner – ministru de Interne.

Dominoul instabilității politice a fost declanșat în luna octombrie de Sebastian Kurz, care a părăsit postul de cancelar, rămânând totuşi la conducerea Partidului Popular Austriac (ÖVP) şi a grupului său parlamentar. La mijlocul lunii noiembrie, parlamentul austriac i-a ridicat imunitatea parlamentară. Acum, odată cu ieșirea surprinzătoare din politică a lui Kurz, partidul său își reconfigurează polii de putere.

Scandalul a izbucnit în luna octombrie, când o serie de percheziţii au avut loc, inclusiv la Cancelarie şi Ministerul de Finanţe în cadrul unei anchete privind suspiciunile de delapidare de fonduri publice între 2016 şi 2018. Kurz respinge acuzaţiile.

Această presupusă deturnare de fonduri ar fi avut drept scop finanţarea apariţiei unor sondaje falsificate şi acoperirea mediatică favorabilă lui Sebastian Kurz într-un tabloid al influentului grup de presă austriac „Österreich”.

În schimb, acesta din urmă era recompensat prin reclamă profitabilă, conform unor elemente ale anchetei. Kurz era cel mai tânăr şef de guvern din lume când a preluat mandatul la vârsta de 31 de ani.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button