Politică

Un general acuzat de tortură a fost ales șeful Interpol

Generalul Ahmed Nasser Al-Raisi din Emiratele Arabe Unite (EAU) a fost ales joi preşedinte al Interpol de Adunarea generală a organizaţiei, reunită la Istanbul, transmite AFP. Generalul este vizat de mai multe plângeri legate de „tortură”, în Franţa şi Turcia, notează Agerpres.

„Dl Ahmed Nasser Al-Raisi (…) a fost ales în postul de preşedinte”, a indicat Interpol pe Twitter.

Funcţia de preşedinte al Interpol este esenţialmente onorifică, adevăratul responsabil al organizaţiei internaţionale de poliţie fiind secretarul general -, dar mai multe organizaţii de apărare a drepturilor omului, precum şi aleşi europeni contestă alegerea lui Al-Raisi, estimând că aceasta aduce atingere misiunii organizaţiei, notează AFP.

Singura contracandidată era Sarka Havrankova (Republica Cehă), vicepreşedintă a Interpol pentru Europa.

Candidatura generalului Al-Raisi, responsabil al forţelor de securitate ale Emiratelor Arabe Unite, a fost pusă sub semnul întrebării încă din octombrie 2020 de un grup de 19 ONG-uri, între care Human Rights Watch, care au notat că acesta este „membru al unui aparat de securitate ce vizează sistematic opoziţia paşnică”. Împotriva lui au fost depuse în ultimele luni mai multe plângeri pentru „tortură”, în Franţa, unde îşi are sediul organizaţia, precum şi în Turcia, ţara gazdă a Adunării sale generale.

„Suntem profund convinşi că alegerea generalului Al-Raisi ar aduce atingere misiunii şi reputaţiei Interpol şi ar afecta serios capacitatea organizaţiei de a-şi îndeplini cu eficienţă misiunea”, au scris într-o scrisoare datată 11 noiembrie şi adresată preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, trei deputaţi europeni, între care Marie Arena, preşedinta subcomisiei pentru drepturile omului din Parlamentul European.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button