JUSTIȚIE

SURSE: Românii au furat cu sprijinul americanilor motorină de 2 milioane de dolari din Baza Mihai Kogălniceanu

Un furt de proporții a fost reclamat de guvernul federal al Statelor Unite la bază militară americană de la Mihail Kogălniceanu, Constanța.

Sute de tone de motorină – în valoare de 2 milioane de dolari – au dispărut în ultimii 4 ani, de acolo. Este bănuită o grupare de infractori care aveau legături cu firma care făcea aprovizionarea cu combustibil. 7 suspecți au fost duși la audieri.

În baza militară de la Mihail Kogălniceanu furturile de motorină au început acum patru ani – reclama guvernul federal al Statelor Unite. Implicaţi ar fi şapte indivizi care aveau legătură cu firma care făcea aprovizionarea cu combustibil. Pe proprietăţile lor, procurorii DIICOT au găsit la percheziţii, zeci de bidoane pline cu carburant.

Deşi anchetatorii nu au dat detalii despre implicarea fiecărui suspect în operaţiunea de sustragere de combustibil, este greu de crezut că cei şapte reuşeau să treacă prin toate filtrele de pază ale unităţii militare, fără să fie protejaţi de cineva. Potrivit unor surse, americanii aveau cunoștință despre aceste fapte iar o parte din bani ajungeau la un șef american al Bazei Mihail Kogălniceanu. Motorina era necesară pentru generatoarele folosite de soldaţii americani din bază, dar şi pentru operaţiunile tactice desfăşurate în toată Dobrogea.

Unitatea militară de la Mihail Kogălniceanu – aflată în proces de extindere – este păzită de forţele Ministerului Apărării Naţionale şi ieşirile din bază sunt supravegheate video. Reprezentanţii armatei române nu au comentat până acum situaţia.

DIICOT – în schimb – a transmis că suspecţii “au constituit un grup infracţional organizat” în care fiecare avea un rol bine determinat.

Baza militară se aproviziona cu motorină de la singura rafinărie din Constanța şi combustibul era adus de o firmă privată, în cisterne – fiecare cu o capacitate de 25 de tone.

Când ajungeau în bază, angajaţii societăţii descărcau doar o parte din combustibil în rezervoare. Cantitatea care rămânea în cisterne, o furau – spun surse din anchetă. Guvernul federal al SUA a reclamat un prejudiciu de 2 milioane de dolari.

Calculat la valoarea de piaţă a unei tone de motorină, respectiv 600 de dolari şi paguba pe care susţine guvernul american ca o are, respectiv două milioane de dolari, înseamnă că cei şapte români au reuşit să fure o cantitate de combustibil care intră în peste 130 de cistesterne.

DIICOT nu a comunicat până acum ce se întâmplă cu motorina furată din bază militară a americanilor. Cel mai probabil tonele de carburant părăseau rapid localitatea.

Anca Belu, Primar Mihail Kogălniceanu: “Nu sunt locuitori din Mihail Kogălniceanu implicaţi.”

Şapte suspecţi au fost duşi la audieri – la sediul DIICOT, în Bucureşti

Back to top button