Internațional

Biden gafează din nou: Îl confundă pe Macron cu Mitterrand, decedat în urmă cu 30 de ani

O înregistrare video cu un moment de confuzie a preşedintelui american Joe Biden, care l-a confundat pe actualul preşedinte francez Emmanuel Macron cu unul dintre şefii de stat francezi din trecut, Francois Mitterand, decedat în urmă cu aproape 30 de ani, a devenit virală pe internet.

Biden, în vârstă de 81 de ani, care susţinea duminică un discurs la Las Vegas, în Nevada, a descris o reacţie a omologului său francez la o reuniune G7 în 2020, relatează AFP.

Însă nu numai că a greşit numele liderului, dar i-a atribuit şi o naţionalitate greşită, dar apoi s-a corectat.

„Am spus: ‘America s-a întors'”, afirmă Biden în această înregistrare video. „Mitterand – Macron, din Germania – vreau să zic, din Franţa, s-a uitat la mine şi a spus: ‘Ştiţi, ce, de ce, pentru cât timp v-aţi întors'”, a adăugat el, potrivit unei transcrieri a Casei Albe.

Videoclipul, care îl arată pe Biden ezitând şi căutându-şi cuvintele, a fost vizualizat şi distribuit de mii de ori pe X (ex-Twitter).

Francois Mitterrand a condus Franţa între 1981 şi 1995 şi a murit în 1996. Emmanuel Macron este preşedinte din 2017.

Vârsta preşedintelui democrat este adeseori prezentată de adversarii săi ca un handicap pentru realegerea sa.

Biden a mai făcut gafe jenante de acest gen în trecut, în special în septembrie 2022, când a chemat din sală o deputată decedată în timpul unei conferinţe la organizarea căreia aceasta participase.

„Jackie, eşti aici? Unde este Jackie? Credeam că este aici”, a spus el, referindu-se la reprezentanta statului Indiana, Jackie Walorski, care murise cu o lună înainte într-un accident de maşină.

Dar şi marele său rival din tabăra republicană, fostul preşedinte Donald Trump, 77 de ani, a avut şi el momente de confuzie.

În ianuarie, el a menţionat-o pe rivala sa pentru nominalizarea republicană, Nikki Haley, în locul fostei preşedinte a Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi.

Trump a afirmat că Nikki Haley a fost responsabilă de securitatea de la Capitoliu în timpul atacului violent asupra instituţiei de către susţinători ai săi, la 6 ianuarie 2021.

O greşeală care a făcut-o pe Nikki Haley să pună la îndoială capacitatea mentală a lui Donald Trump de a se întoarce la Casa Albă.

Biden nu a ratat ocazia de a reacţiona la gafa lui Trump. „Nu sunt de acord cu Nikki Haley în toate, dar asupra unui lucru suntem de acord: ea nu este Nancy Pelosi”, a ironizat el.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button