Politică

Ministrul Mediului: Eu nu am văzut nicio poză cu defrişare, cu tăieri masive în 2021

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a declarat, marţi, la emisiunea Talk News, de la Profit TV, că fenomenul tăierilor ilegale, atâta vreme cât nu devine un sport naţional, nu reprezentă o problemă, el afirmând că în anumite zone există o criminalitate organizată, şi a dat exemplul din zona Maramureşului, unde defrişări masive nu mai sunt, dar comunităţile s-au obişnuit să taie fără acte.

–––––––––––––––––––––––

Notă: Am atașat o poză realizată anul acesta din pădurile României cu o defrișare masivă. Cred că e cazul să facem o chetă pentru a-i cumpăra o pereche de ochelari ministrului Mediului, Tanczos Barna. România este țara cu cele mai mari suprafețe de pădure defrișate anual din Uniunea Europeană pentru a hrăni fabricile mafiei din Austria și nu numai.

–––––––––––––––––––––––-

Oficial, din controalele Gărzilor forestiere, Poliţiei şi Jandarmeriei, volumul masei lemnoase recoltate ilegal este de ordinul 100.000 de metri cubi, în primele 9 luni din 2021. Orice tăiere ilegală este mult mai mult decât este voie să se întâmple. În comparaţie cu suprafaţa totală forestieră a ţării, nu este mare, dar cu siguranţă există şi tăieri ilegale care nu sunt constatate. Nu sunt depistate şi se întâmplă”, a spus ministurl Mediului.

Tanczos Barna a prezentat cifrele, arătând că au fost peste 5.000 de controale din 1 ianuarie până în 30 septembrie, peste 2.000 de contravenţii, peste 3.000 de plângeri penale, din 2020. El a mai spus că, o dată cu modificarea Codului Silvic, foarte multe fapte care au fost trecute de la contravenţii la fapte penale.

”Avem confiscări, zeci de mii de metri cubi de lemn confiscaţi, persoane arestate, au fost făcute percheziiţii. În ciuda acestui lucru, în anumite zone există o criminalitate organizată, în zona Maramureşului, recent, unde defrişări masive nu mai sunt dar comunităţile s-au obişnuit să taie fără acte. 

”Singurul element pozitiv în 2021, este că eu nu am văzut nicio poză cu defrişare, cu tăieri masive”, a mai afirmat Barna.

În privinţa fenomenului tăierilor ilegale, Tanczos Barna a arătat că ”problema apare când devine sport naţional, şi nu este”. 

Despre relocarea urşilor, ministrul a spus că în intravilan, acest lucru funcţionează şi se va extinde şi în extravilan.

”Cred că legea de bază este cea care spune că trebuie să existe cotele de prevenţie, unde fenomenul este foarte grav. Preventiv, trebuie să acţionăm, nu putem aştepta ca oamenii să fie omorât, atacaţi. Nu vânătoare, ci cote de intervenţie şi prevenţie pusă în operă de asociaţiile de vânătoare, nu vânătoare anunţată în presă, să vină prinţul”, a mai spus Barna.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button