Internațional

Viktor Orban: Birocrații UE “vomită sânge” când aud de plafonarea cheltuielilor cu utilităţile pentru că la Bruxelles ”dictează multinaţionalele”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a lansat un nou atac la adresa UE, acuzându-i pe ”birocrații” de la Bruxelles că se opun inițiativei sale de plafonare a prețurilor la utilități. ”Birocrații UE vomită sânge când aud de reducerea cheltuielilor cu utilităţile pentru că la Bruxelles dictează multinaţionalele”, a spus Orban într-un interviu la radioul public, citat de agenția maghiară de presă MTI.

El și-a motivat intervenția în piața utilităților și cea a carburanților, spunând că ”până acum, definirea preţului benzinei a fost lăsată în grija pieţei, însă, deşi este bine dacă guvernul nu trebuie să intervină, există situaţii în care trebuie să o facă”.

Ungaria a plafonat prețurile la carburanți după două luni de creștere a prețurilor, dar la nivel global cotația petrolului a început să scadă, mai ales pe fondul restricțiilor introduse de tot mai multe state europene în pandemie.

“Noi spunem că în această privinţă, a funcţionării gospodăriilor, ar trebui să existe preţuri fixe, nu preţuri dictate de piaţă”, iar în ceea ce priveşte combustibilii, să există intervenţii atunci când piaţa nu poate rezolva problemele, ştiind că aceasta poate fi doar o intervenţie temporară”, a mai spus Viktor Orban, potrivit MTI.

Guvernul de la Budapesta a adoptat în ultima perioadă mai multe măsuri pe care opoziția le califică drept ”populiste”. Alegerile parlamentare au loc în primăvara anului 2022.

Back to top button