Politică

Dan Tanasă: Se pierde din nou o șansă reală de atragere a investițiilor și de construire a unui cadru favorabil dezvoltării durabile

Dan Tanasă, deputat AUR Mureș, atrage atenția asupra proiectelor PNRR în județul Mureș și arată că se pierde din nou o șansă reală de atragere a investițiilor și de construire a unui cadru favorabil dezvoltării durabile. Deși sumele anunțate cu privire la fondurile disponibile în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) au suferit modificări constante, numărul miliardelor fiind în scădere de la o săptămână la alta și cu amânări considerabile, se pare că nici din suma finală județul Mureș nu se va bucura de proiecte consistente.

„Deși informația circula în spațiul public mureșean, în urma unei interpelări adresate lui Florin Cîţu în calitatea sa de Ministru interimar al Investițiilor și Proiectelor Europene am primit răspunsul oficial prin care ne sunt ilustrate marile investiții ce vor salva județul Mureș și ne vor propulsa spre o nouă perioadă de abundență și bunăstare. Acestea sunt: un muzeu al fotografiei și un alt muzeu de data aceasta sub forma unei porțiuni de autostradă care pornește de nicăieri și ajunge tot nicăieri.

Nu negăm importanța unor spații dedicate culturii și cu atât mai puțin a infrastructurii rutiere, însă este absurd să ne limităm la astfel de investiții, demonstrând o lipsă acută de transparență și de viziune din partea administrației județene. Trecând peste faptul că autostrada reprezintă un proiect național, deci fără o contribuție notabilă a Consiliului Județean, observăm că proiectul magnific de înființare a unui muzeu al fotografiei dăunează chiar comunității locale, în loc să aducă adevărate beneficii. Mai exact, afaceri locale în care s-au investit sume considerabile vor fi înlăturate din spațiul vizat pentru implementarea acestui muzeu, fiind ignorată tragedia unor persoane care își vor vedea investițiile irosite, locurile de muncă pierdute și anii de sacrificii aruncați în van. La acestea se mai adaugă viitoare centre de colectare selectivă a deșeurilor, fără a ni se menționa însă unde, când și cum vor fi amplasate. ”- a afirmat deputatul Dan Tanasă.

Deputatul de Mureș arată că pentru problemele majore ale judetului PNRR-ul reprezintă o șansă autentică de redresare. În mod contrar poluarea, lipsa de infrastructură, lipsa tehnologiilor verzi, pericolul demografic rezultat tot din deficiențele economiei locale, centuri ocolitoare în principalele municipii, o rețea de cale ferată modernizată, o structură spitalicească afectată de îmbătrânire și cu investiții întârziate în zona rurală, vor rămâne o realitate tristă dacă autoritățile nu vor lua în serios importanța și șansa oferită de aceste fonduri.

„Județul riscă să rămână din nou în urma altor administrații concentrate pe scrierea de proiecte dedicate dezvoltării autentice. Așadar, să punem accentul pe importanța concentrării asupra unor proiecte concrete și mobilizarea administrațiilor locale întrucât termenele sunt extrem de clare, iar amânările din prezent afectează profund posibilitatea implementării în timp util a investițiilor. PNRR-ul nu constituie un plan salvator pe termen lung ci o sursă specifică pe direcții clare și eficiente în proiecte care se pot finaliza până în 2026. Deci orice întârziere va costa, și desigur plata o va deconta tot cetățeanul simplu, cel care va rămâne în orașe și sate subdezvoltate, dar cu lideri politici opulenți.”- a accentuat Dan Tanasă

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button