Internațional

150 de geniști ai armatei britanice vor fi trimiși în Polonia la frontiera cu Belarus

Ministrul britanic al apărării Ben Wallace a spus că o mică echipă de geniști, formată din 150 de persoane, este deja în zonă pentru a evalua situația. Nu sunt trupe combatante de luptă, ci “băieți cu escavatoare”, a adăugat el. Ministrul Wallace a spus că ceilalți militari vor fi trimiși “în câteva zile sau săptămâni”, dar a spus că mai întâi va informa parlamentul despre desfășurarea planificată.

“Ceea ce vom face este să trimitem niște geniști regali – care sunt parte a Armatei terestre și au ca misiune construirea de ziduri sau drumuri sau instalarea infrastructurii. Vom folosi acea parte a forțelor noastre pentru a ajuta polonezii și eventual alte state baltice să-și securizeze granița” a declarat la BBC ministrul Wallace, adăugând: “Aceasta nu este o misiune de luptă, ci sprijin pentru polonezi”.

“Sunt îngrijorat în special pentru femeile și copiii și pentru oamenii vulnerabili care sunt traficați de belaruși în acest joc pe care par să-l joace. Este un lucru îngrozitor de a forța migranții să fie un instrument într-un joc cu vecinii” a mai spus el.

În timpul vizitei sale, ministrul Wallace a vizitat trupele britanice deja staționate în Polonia, ca parte a prezenței avansate a NATO. El a semnat, de asemenea, un acord de principiu pentru a vinde rachete de apărare aeriană Poloniei.

Ministrul Wallace a privit cum militarii britanici au luat parte la un exercițiu de trageri cu muniție de război cu aliații lor polonezi, americani și români, simulând un atac în vehicule blindate și trăgând asupra unui inamic fictiv. Scopul celor patru grupuri de luptă este de a descuraja Rusia să atace o țară NATO.

Liderul autoritar al Belarus, Alexander Lukașenko, neagă că a facilitat sosirea migranților și că i-a trimis la granița cu Polonia, ca răzbunare pentru sancțiunile UE impuse în iunie.

Criza s-a adâncit marți, când forțele poloneze au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a-i respinge pe cei care încearcau să treacă în Polonia. Unii migranți au încercat să forțeze o trecere puternic fortificată și au aruncat cu obiecte în forțele poloneze, rănind câțiva militari.

Migranții trăiesc în tabere în condiții de îngheț și cu puțină hrană sau apă pe teritoriul Belarus, blocați între grănicerii polonezi pe de o parte și grănicerii belaruși pe de altă parte. Miercuri, după mai bine de o săptămână de impas, Belarus a declarat că a oferit adăpost temporar pentru aproximativ 1.000 de persoane.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button