Internațional

China cere crearea statului Palestina

China a declarat duminică că este „profund îngrijorată” de confruntările dintre Israel şi palestinieni, care s-au soldat deja cu sute de morţi, şi a îndemnat toate părţile să dea dovadă de „reţinere”, scrie AFP.

„China este profund îngrijorată de actuala escaladare a tensiunilor şi violenţelor între Palestina şi Israel şi face apel la toate părţile implicate să rămână calme şi să dea dovadă de reţinere, să înceteze imediat focul, să protejeze civilii şi să prevină deteriorarea în continuare a situaţiei”, a declarat Ministerul chinez de Externe într-un comunicat.

Diplomaţia chineză, care la începutul acestui an a facilitat apropierea spectaculoasă dintre Iran şi Arabia Saudită, afirmă în mod regulat că doreşte să îşi aducă contribuţia la procesul de pace israeliano-palestinian, care se află în impas din 2014.

Confruntările repetate dintre Palestina şi Israel demonstrează pe deplin că stagnarea pe termen lung a procesului de pace nu este sustenabilă”, a declarat duminică Ministerul chinez de Externe.

„Soluţia fundamentală a conflictului israeliano-palestinian constă în punerea în aplicare a soluţiei celor două state şi în crearea unui stat palestinian independent”, a subliniat acesta, reafirmând poziţia tradiţională a Chinei.

Până de curând, China a fost mai puţin implicată în problema israeliano-palestiniană decât Statele Unite, dar China, care se bucură de asemenea de relaţii bune cu Israelul, este acum mai fermă în a-şi afirma poziţia pe această temă.

„Comunitatea internaţională ar trebui (…) să-şi sporească implicarea în (rezolvarea) problemei palestiniene, să promoveze reluarea rapidă a negocierilor de pace israeliano-palestiniene şi să caute o cale de a obţine o pace durabilă”, a declarat duminică Beijingul.

China va continua să depună eforturi neobosite împreună cu comunitatea internaţională în acest scop.

Context

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a lansat sâmbătă un atac surpriză, lansând mii de rachete din Fâşia Gaza şi trimiţând sute de luptători pe teritoriul israelian, unde au capturat, de asemenea, mai mulţi civili şi soldaţi. Luptele, cele mai sângeroase din ultimele decenii, s-au soldat cu „peste 200 de morţi” şi „peste 1.000 de răniţi” de partea israeliană, potrivit armatei, care a acuzat Hamas de „masacrarea civililor” chiar şi în casele lor.

În Fâşia Gaza, unde armata israeliană efectuează de sâmbătă zeci de atacuri aeriene în represalii, Hamas a contabilizat 232 de morţi şi 1.697 de răniţi.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button