Internațional

Vicepreședinta Parlamentului European, arestată şi pusă oficial sub acuzare în cadrul anchetei anticorupţie

În urma anchetei anticorupție declanșată de Justiția belgiană care o acuză pe Eva Kaili de corupție, aceasta a fost arestată duminică şi pusă oficial sub acuzare, relatează Agerpres.

Cotidianul belgian L’Echo a relatat că „mai multe pungi pline cu bancnote (de bani)” au fost găsite la domiciliul lui Kaili din Bruxelles, transmite France24.com. De altfel, acesta ar fi motivul pentru care vicepreședintele Parlamentului European Eva Kaili nu s-a putut prevala de imunitatea parlamentară, pentru că ar fi fost prinsă în flagrant.

O sursă juridică apropiată de caz a confirmat pentru AFP relatările din presa belgiană conform cărora scandalul de corupție și spălare de bani este legat de Qatar, o țară asupra căreia organizațiile și partenerii internaționali atrag atenția asupra încălcării grave a drepturilor omului. Qatarul ar fi influențat deciziile Parlamentului European prin plăți în numerar sau cadouri către legislatorii din adunarea UE.

Sâmbătă seara, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, europarlamentar care vine din Malta, a decis o primă sancţiune împotriva Evei Kaili, luându-i toate atribuţiile, inclusiv calitatea de a reprezenta PE în regiunea Orientului Mijlociu. Eurodeputaţii de stânga, în special Verzii din Parlamentul European, au cerut demisia Evei Kaili. Ea a fost exclusă, vineri seară, şi din Partidul Socialist grec (Pasok-Kinal).

Parchetul federal belgian nu a dat niciun nume duminică, anunţând doar că patru dintre cele şase persoane reţinute în ultimele 48 de ore au fost plasate în arest preventiv. Aceste patru persoane au fost încarcerate după ce au fost acuzate de un judecător de instrucţie din Bruxelles de „apartenenţă la o organizaţie criminală, spălare de bani şi corupţie”, a anunţat Parchetul federal într-un comunicat. Celelalte două persoane reţinute în acest caz au fost eliberate de către judecător.

Eva Kaili, eurodeputată din Grecia, se numără printre cele patru persoane încarcerate. Sursa citată a precizat că aceasta nu şi-a putut folosi imunitatea parlamentară deoarece infracţiunea de care este acuzată a fost descoperită „în flagrant delict”, vineri. Sursa a confirmat relatările din presă potrivit cărora Eva Kaili  avea asupra sa „o geantă cu bani” atunci când a fost reţinută de poliţia belgiană.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button