Știrile 60m.RO

Disperarea unui crescător de vaci: Animalele sunt viaţa mea, dar nu mai pot! Statul român m-a învins!

Crescător de vaci ajuns la capătul puterilor. „Nu mai pot să le ţin, statul m-a învins”, susține cu mâhnire un fermier care nu mai poate face față scumpirilor din ultima perioadă. De când s-a majorat preţul energiei electrice şi a carburanţilor, totul a luat-o razna, astfel că fermierii nu mai ţin pasul cu preţurile mari. Atâta timp cât litrul de lapte se colectează cu 1,20, iar preţul furajelor s-a triplat, ei spun că nu mai pot creşte vacile şi că vor renunţa la zootehnie.

Un crescător de bovine din Constanța spune că va renunţa la ferma de vaci, în condiţiile în care subvenţiile pe cap de animal sunt mici, iar preţul furajelor tot mai mare. Practic, nu mai poate ţine pasul scumpirilor. „Ne gândim serios ca după data de 15 noiembrie să ducem animalele la abator, că vine iarna şi nu mai putem să le hrănim. Şi să le mulgi te costă mai mult decât valoarea unui litru de lapte colectat. Vaca este cel mai greu animal de crescut, iar în vremurile pe care le trăim nu mai îmi permit să ţin 20 de vaci. O să păstrez jumătate iar restul le vând la carcasă. Să nu credeţi că-mi este uşor, după ce aproape toată viaţa am crescut bovine. Sunt viaţa mea dar nu mai pot, statul român m-a învins”, a spus mâhnit pentru www.cugetliber.ro, Aurel Zisu din satul Dorobanţu, judeţul Constanţa.

În Dobrogea, potrivit datelor Direcţiei Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa sunt înregistrate un număr de 17 exploataţii autorizate, 6 centre de colectare şi 162 de ferme mixte de ovine, caprine şi bovine. Anul acesta, ministrul Agriculturii, Adrian Oros a tăiat de pe lista subvenţiilor crescătorii de bovine.

Fermierii sunt nemulțumiți și de subvenția mică pe care au primit-o din bugetul de stat și care a suferit scăderi drastice față de anul 2020. Aceștia au primit o plată simbolică de 5 lei/animal, sumă despre care mulți crescători spun că s-au simțit ”umiliți” de stat.

Fermierii nu mai vor să intre cu animalele în iarnă

Crescătorii de animale care şi-au deschis un magazin propriu de desfacere au cât de cât un profit. Restul crescătorilor care nu au nici unde să-şi vândă produsele, şi nu primesc nici subvenţii, nu au nicio şansă de supravieţuire.

„Nu mai ţinem animalele în iarna asta. Căutăm să le vindem pentru că nu mai putem. Într-un an sau doi ani dispare zootehnia pentru că nici statul nu este interesat să ne susţină. Spre exemplu şi carcasa de carne de vacă se vinde la noi cu 2 euro/kg, în timp ce în ţări ca Franţa sau Israel preţul este dublu şi ceva. La noi totul se scumpeşte dar nimeni nu se gândeşte şi la oameni. Poate asta şi vor, să dispărem de pe piaţă şi să fim doar cumpărători”, a spus pentru sursa citată Maria Ivanovici din satul Nuntaşi.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button