Prima Pagină

Premierul Poloniei cere NATO să facă „paşi concreţi” pentru soluţionarea crizei de la frontiera cu Belarus

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord trebuie să facă „paşi concreţi” pentru a soluţiona  criza migrației de la frontiera cu Republica Belarus, a spus premierul polonez Mateusz Morawiecki. El a adăugat că Polonia, Lituania şi Letonia ar putea cere consultări în baza articolului 4 al Tratatului NATO. 

În baza acestui articol, orice aliat poate cere consultări dacă, în opinia lui, integritatea sa teritorială, independenţa politică sau securitatea sa sunt ameninţate.

„Purtăm discuţii cu Letonia şi în special cu Lituania, dacă să declanşăm procedura prevăzută în articolul 4 al Tratatului NATO”, a spus Morawiecki.

„Nu este suficient pentru noi doar să ne exprimăm public îngrijorarea: acum avem nevoie de paşi concreţi şi de angajamentul întregii alianţe”, a adăugat el.

Mii de migranţi au ajuns în Belarus în speranţa de a trece apoi în Uniunea Europeană (UE), însă au fost blocaţi la frontieră în condiţii dificile, pe o vreme tot mai rece.

UE acuză Minskul că orchestrează această criză pentru a face presiuni asupra blocului comunitar în legătură cu sancţiunile pe care acesta le-a impus împotriva lui, însă Belarus a respins în mod repetat această acuzaţie. Unele ţări din regiune au atenţionat că situaţia ar putea escalada către un conflict militar.

Preşedintele rus Vladimir Putin, principalul susţinător al liderului belarus Aleksandr Lukaşenko, a declarat că Rusia este gata să ajute la soluţionarea crizei, a informat duminică agenţia de presă rus RIA Novosti, citând un interviu acordat de Putin televiziunii de stat.

Morawiecki a mai spus că liderii UE vor discuta despre viitoarele sancţiuni împotriva Belarus.„Vom discuta în mod sigur despre viitoarele sancţiuni, inclusiv despre închiderea completă a frontierei”, a spus el.

Potrivit premierului polonez, UE ar trebui să finanţeze în comun construcţia unui zid la frontieră.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button