PoliticăȘtirile 60m.RO

Cîțu explică de ce a cumpărat 120 de milioane de vaccinuri: Sunt pentru mai mulți ani

Premierul Cîți a explicat că cele 120 de milioane de vaccinuri au fost comandate în baza unei strategii asumate la nivelul Uniuni Europene care permite, în funcţie de situaţie, şi revânzarea sau donarea lor. Totodată, șeful Guvernului a mai spus că încă nu se cunoaște prețul total al dozelor de vaccin – vom afla acest lucru în momentul în care comanda va trebui să fie achitată.

„Strategia a fost iniţial făcută de Comisia Europeană, luând în calculul şi acest sistem de revânzare al vaccinului sau donaţii pentru alte ţări (…). Deci, este o strategie în care noi am luat parte. Dacă nu participam la această strategie, poate că n-am fi avut vaccin la fel de repede„, a afirmat Cîţu, la Palatul Victoria, întrebat de ce a fost nevoie ca România să cumpere 120 de milioane de doze de vaccin anti-COVID şi cât vor costa ele.

El a precizat că vaccinurile comandate sunt pentru mai mulţi ani. „Nu le-am cumpărat, sunt comandate aceste doze şi nu sunt pentru un an, sunt pentru mai mulţi ani. Pentru că de la început s-a ştiut clar că pandemia poate nu trece în primul an şi poate e nevoie de doze pe următorii ani. Aceste doze sunt şi pe anul viitor„.

Premierul a adăugat că preţul total al dozelor va fi cunoscut atunci când România va trebui să le achite. „Vom vedea care este factura finală atunci când le vom plăti. Multe dintre ele le-am vândut, preţul a mai scăzut la unele dintre ele. Deci, nu există un cost fix la început. În primul rând, se face comanda şi apoi avem şi factura„, a explicat Florin Cîţu.

Back to top button