Internațional

Polonia îl acuză pe Putin de criza migranților: „Sponsorul se află la Moscova”

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, îl acuză pe Vladimir Putin de orchestrarea crizei refugiaților de la granița Uniunii Europene cu Belarusul și spune că Lukașenko este doar „un executant al sponsorului său de la Moscova”, relatează Euronews.

„Lukașenko este doar un executant al acestui nou asalt. Asaltul are un sponsor care poate fi găsit la Moscova, iar acest sponsor este Vladimir Putin”, a spus Morawiecki în timpul unei dezbateri de urgență cu privire la această criză, din parlamentul de la Varșovia.

Șeful guvernului polonez a descris situația de la graniță drept un efort al Rusiei de a perturba o regiune pe care a controlat-o în timpul Uniunii Sovietice.

„Securitatea graniței noastre de est este încălcată cu brutalitate. Este prima situație de acest fel din ultimii 30 de ani. Putem spune că integritatea frontierelor noastre este testată”, a adăugat Morawiecki.

Polonia a suplimentat paza la graniță după ce mai multe grupuri compacte de refugiați au încercat să rupă barierele de sârmă ghimpată pentru a intra pe teritoriu european. Mii de refugiați și migranți au stat ore întregi în frig, la granița UE.

Moscova, monitorizată de UE în ce privește transportul de migranți

Uniunea Europeană a transmis, marți, că monitorizează 20 de țări, printre care și Rusia, pentru posibilul rol pe care ar pute să-l aibă în transportul de migranți spre Belarus pentru ca Lukașenko să-și pună în aplicare planul de răzbunare.

Până acum, au fost luate măsuri împotriva a 13 țări de unde se crede că au fost transportați migranți.

Un purtător de cuvânt al șefului diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că Moscova se află „pe radar” în ce privește acest caz și că Bruxelles-ul monitorizează și evaluează informațiile legate de posibila implicare a Rusiei.

Recunoscând că a existat un apel telefonic între Lukașenko și Putin, Kremlinul susține că a avut loc doar un „simplu schimb de informații cu privire la situația refugiaților.”

Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Moscova este „foarte îngrijorată”, iar ministrul de externe, Lavrov, a sugerat că UE ar trebui să plătească Belarusul pentru a ține migranții la graniță.

Lukașenko, de asemenea, a profitat de circumstanțe pentru a critica „acțiunile dure al polonezilor împotriva civililor de la graniță”, într-o încercare de a muta vina spre Polonia. Lukașenko a dat vina pe guvernul de la Varșovia, spunând că Polonia și-a încălcat obligațiile umanitare și că „poartă un război împotriva migranților”.

Back to top button