Politică

Singura rațiune a refacerii căsătoriei PNL-PSD: salvarea “nașului” Iohannis

O serie de liberali mârâie la mâna-ntinsă a lui Florin Cîțu, care nu mai poate spune povestea cașcavalului, împărțit la toată lumea. O altă serie se opune refacerii coaliției cu PSD. Însă, prea puțini sunt cei care au curajul să recunoască evidența: singura rațiune a alianței contra firii PNL – PSD este salvarea lui Iohannis de la suspendare, relatează Marius Ghilezan într-un editorial pentru România Liberă.

Aseară, Biroul Permanent al PNL a decis că merge cu PSD-ul, dar vrea să impună premierul. Florin Cîțu încă se mai visează prim ministru. Steaua lui apune, fără să-și dea seama că mor bateriile și s-a ars cordonul său ombilical. După compunerea noii majorități parlamentare, vechii liberali i-ar putea repeta vechea zicere băsesciană: “Florine, nici nu știi, cât de mic începi să fii!”

Florin Cîțu, vai steaua lui!

Căderea lui Cîțu în irelevanță e firească. Rolul lui de tub de dren, care să elibereze puroiul din plaga prezidențială, e din ce în ce mai evidentă. Fără o experiență politică, imatur din multe puncte de vedere, a crezut că va fi menținut de făcătorii săi în scaunul de prim guvernator.

Neînvățat că marile ratări ale vieții sunt iluziile măririi, Florin Cîțu decontează erorile din softul programării sale. E dreptul său să cadă în depresie, așa cum și a venalilor din jurul său să se reorienteze. Pentru noi, dispariția lui e secundară. În principal contează viitorul PNL.

Stelele i se cam aliază generalului Nicolae Ciucă, încă nehotărât să preia frâiele guvernării. Președintele are și soluția de rezervă: Lucian Bode, dorit de grupul de la Zalău, obedient grupului de la Cluj, mare făcător și desfăcător de puteri puse pe hârtie.

PSD joacă o carte câștigătoare

De partea opusă, PSD e într-o situație bună pentru a-și impune programul politic. Sigur că sunt mulți care-l consideră pe Marcel Ciolacu trădător. Dar, totuși, rațiunea intrinsecă a unui partid politic e să ajungă la guvernare.

Cârcotași vor fi destui. Ieri, de dimineață, conducerea PSD a votat în unanimitate intrarea la guvernare alături de PNL. Mai rămânea ca înspre seară, oficialii PNL, reuniți în Biroul Politic Național să consfințească refacerea căsătoriei.

PSD a pornit bine negocierile. “Vrem premierul!” Apoi a făcut lăsarea mică, doar pentru a-i satisface orgoliile președintelui.

desen de Ștefan Popa Popa’S Singura rațiune a alianței contra firii PNL – PSD este salvarea lui Iohannis de la suspendare.

Partidele pot negocia, dar decizia finală asupra numelui conducătorului de cabinet îi aparține lui Klaus Iohannis, despre al cărui mandat, nimeni nu mai poate ști dacă a rămas sănătos la cap. Deci, ca urmare, orice surpriză poate apărea.

Nu ne-am propus niciodată să fim profeți. Astrologii sau prezicătorii fac altfel de socoteli decât noi, cei obișnuiți să interpretăm istoria.

De ce USL-ul este demonizat?

USL-ul a murit din cauza orgoliilor liderilor. Fiecare dintre conducătorii partidelor voia să fie prezidențiabilul. N-a fost să fie o colaborare pe termen lung.

Premisele unei guvernări pe șapte ani sunt doar în capul celor care nu cunosc viața politică românească. Cea ce se coase azi, se poate descoase mâine, pentru că tivul nu e bine făcut, decât în manualele școlare vechi, de tip: “să țesem frumos.”

Odată instalat, Nicolae Ciucă ar trebui să se gândească în primul rând la alegerea unor consilieri care să țină legătura cu partidul. Eșecul din istoria recentă a lui Mihai Răzvan Ungureanu, cel care dispunea, nu conducea partidul și statul, poate fi un punct de plecare spre o analiză justă. Nu poți conduce un cabinet politic doar prin mijloace cazone. În cazul unei situații de acest gen, legătura cu partidul se rupe inevitabil, oricâte fire ar mai trage președintele jucător.

Să nu uităm! Singura rațiune a alianței contra firii PNL – PSD este salvarea lui Iohannis de la suspendare

Apropo de mersul lucrurilor în administrația românească. Prin refacerea alianței PSD-PNL s-ar putea trece la reformele fundamentale ale statului, cum ar fi revizuirea Constituției și schimbarea prerogativelor prezidențiale. Acum sau niciodată, societatea trebuie consultată dacă vrea o republică prezidențială sau una parlamentară. Sigur că dacă ar fi după mintea, argumentele și viziunile noastre, revenirea la monarhie ar fi ideală pentru România. Nu a existat o formă de guvernământ mai aproape de spiritul poporului român și de aspirațiile sale istorice.

Refacerea căsătoriei rupte dintre PSD și PNL ar putea încheia dihonia din țară. Ura ar putea fi înlăturată din societate. Asta nu înseamnă că țara îl va ierta pe Klaus Iohannis pentru toate relele pământului, puse cu mâna sa în viesparul vieții publice. Trebuie să ne obișnuim cu gândul că pacostea va mai dura încă trei ani.

Back to top button