JUSTIȚIE

Foști șefi ai Poliţiei Timiş, condamnați la închisoare, după ce au mutat un agent de la Rutieră, la comandă politică

Judecătorii Curţii de Apel Timişoara, care au pronunţat prima sentinţă în dosarul unor foşti şefi ai Poliţiei Timiş, trimişi în judecată pentru că l-au mazilit pe un poliţist rutier, la solicitarea unui primar influent, şi-au motivat decizia.

Fostul şef al Poliţiei Timiş Sorin Munteanu, condamnat într-un alt dosar la şase ani de închisoare, a fost condamnat de Curtea de Apel Timişoara la trei ani cu executare, iar fostul adjunct al Poliţiei Timiş Florin Bolbos şi fostul şef al Poliţiei Rutiere Recaş Marian Temu au primit trei ani cu suspendare.

Fostul şef al Poliţiei Locale Recaş Doru Berzescu a primit un an şi patru luni cu suspendare, iar omul de afaceri Eugen Milutinovici, fostul secretar general al PSD Timiş, a primit o pedeapsă de doi ani şi opt luni cu suspendare.

Primarul din Recaş, Pavel Teodor, a fost condamnat la trei ani şi cinci luni de închisoare cu executare.

Cei şase au fost trimişi în judecată de DNA, fiind acuzaţi că şi-au unit forţele pentru a-l muta din Recaş pe poliţistul Dumitru Duma, de al cărui comportament s-a plâns primarul Pavel Teodor.

Concret, pentru că poliţistul Duma ar fi afectat interesele firmei soţiei sale şi ale unor apropiaţi care l-au susţinut în campania electorală, dând amenzi pentru maşini care circulau neregulamentar sau fără inspecţie tehnică, primarul din Recaş a făcut presiuni asuprea şefilor Poliţiei Timiş pentru a-l muta pe Duma din localitate. Şefii Poliţiei s-au conformat făcând eforturi pentru a-l muta pe poliţist la Lugoj.

Conform sentinţei prin care cei implicaţi în acest dosar au fost condamnaţi, „această desfiinţare abuzivă a funcţiei părţii vătămate a profitat, pe de o parte, inculpaţilor Muntean Sorin Petru, Bolbos Florin Mircea şi Temu Marian (n.red. – poliţişti cu funcţii de conducere) în sensul că în acest fel şi-au demonstrat subordonarea totală faţă de grupul decident şi în detrimentul normelor legale, iar pe de altă parte a adus un folos dublu şi inculpatului Pavel Teodor”.

Potrivit Curţii de Apel Timişoara, primarul din Recaş a avut un beneficiu dublu pentru că, pe de o parte, „a reuşit să demonstreze întregii comunităţi că el, ca ales politic local, prin influenţa pe care o are asupra comenzii Poliţiei Timiş, şi-a subordonat activitatea de poliţie în comunitatea pe care o conduce”, iar pe de altă parte  „firmele soţiei sale şi ale apropiaţilor care l-au sprijinit efectiv inclusiv material în campania electorală le-a oferit garanţia că pot folosi în activităţile lor economice şi comerciale autovehicule ieftine, care nu îndeplinesc toate condiţiile legale pentru a circula pe drumurile publice, cum ar fi taxele de înmatriculare, taxele vamale, asigurările obligatorii dar mai cu seamă inspecţia tehnică periodică a acestora, fără ca poliţiştii să îndrăznească să aplice legea”.

Potrivit datelor din dosar, Eugen Milutinovici, ale cărui maşini circulau prin zona de competenţă a poliţistului Duma, l-a rugat pe pe inspectorul şef să-l mute pe agent din localitate, spunându-i „să ia problema serios în mână şi să o rezolve săptămâna viitoare”.

„Având în vedere atitudinea fermă a agentului şef Duma Dumitru, precum şi faptul că superiorii săi nu au reacţionat suficient de repede aşteptărilor primarului din Recaş Pavel Teodor, acesta din urmă a făcut apel la colegi ai săi din formaţiunea politică din care face parte, respectiv Milutinovici Eugen (om de afaceri), Bojin Titu (preşedintele Consiliului Judeţean Timiş) şi Dogariu Eugen (prefectul judeţului Timiş), solicitându-le acestora să intervină la comanda I.P.J. Timiş şi să-i determine pe cei din conducere să rezolve definitive problema poliţistului Duma Dumitru din Recaş”, au arătat procurorii DNA în rechizitoriu.

În dosar, fostul preşedinte al CJ Timiş şi fostul prefect au calitate de martori. Procesul continuă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde va fi pronunţată sentinţa definitivă.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button