Republica Moldova

Ambasadorul Ungariei la Chișinău, acuzat că a blocat o stradă intens circulată și a lovit un polițist

Ambasadorul ungar în Republica Moldova, Sandor Szabo, a fost implicat într-un incident auto în centrul Chișinăului, fiind acuzat de poliție că ar fi refuzat să respecte indicațiile de trafic date de un polițist de la circulație din Republica Moldova, potrivit Deschide.md.

Inițial, diplomatul a blocat traficul pe o stradă foarte aglomerată în zona Pieței Centrale de la Chișinău, dar și un centru mobil de vaccinare anti-COVID-19 amenajat în interiorul unui autobuz parcat în zonă.

Pe o înregistrare video, se aude foarte clar cum un polițișt îl invită de pun ton civilizat pe diplomat să dea înapoi și să decongestioneze zona. Cu toate acestea, diplomatul se deplasează înainte cu automobilul și pare că îl lovește ușor pe omul legii.

Incidentul s-a produs sâmbăta trecută.

Ulterior, ambasada Ungariei a cerut un drept la replică portalului deschide.md, cel care a publicat inițial informația, și a negat incidentul, prezentând o altă variantă. Ambasada Ungariei susține că angajații Poliției ar fi încălcat legislația. Reprezentanța diplomatică a insistat că polițiștul ar fi avut un comportament agresiv și nu a respectat prevederile convențiilor internaționale. La fel, Ambasaba Ungariei precizează că polițiștul moldovean ar fi fost cel care ar fi obstrucționat circulația automobilul ambasadorului ungar.

„Știrea publicată la data de 6 noiembrie anul curent pe site-ul Deschide.MD nu corespunde adevărului, luând în vedere că acolo, de-facto, lucrurile s-au desfășurat altfel. Ambasadorul Ungariei nu a comis nicio infracțiune la locul faptei, în timpul menționat, nu a provocat accident, nu a periclitat sănătatea sau integritatea corporală a niciunei dintre persoanele prezente și nu a împiedicat pe nimeni în libera mișcare sau deplasare. Contrar declarațiilor anterioare, angajații Ministerului de Interne au avut un comportament agresiv, nu au respectat prevederile convențiilor internaționale, creând obstacol deplasării libere a ambasadorului, după care au și lovit mașina oficială a Ambasadei cu diferite obiecte”, se arată în răspunsul Ambasadei Ungariei.

Cu toate acestea, imaginile prezentate de Poliția din Republica Moldova arată faptul că polițistul moldovean a vorbit pe un ton normal și nu l-a agresat pe diplomatul maghiar. 

Back to top button