Economie

Crescător de vaci: Acum 10 ani vindeam 500 litri lapte pe zi, azi abia 150 litri! Mă las de vaci încet-încet!

De 20 de ani vând cu 80 de bani litrul de lapte. Prețul a rămas pe loc. Pot să spun, fără îndoială, că e lapte bio. În urmă cu 10 ani, livram 500 de litri de lapte pe zi, acum mai am de livrat doar 150 de litri. Mă las de vaci încetul cu încetul, în România nu merită să muncești, e dezamăgit crescătorul de vaci Aurel Spiridon.

Crescătorul de vaci Aurel Spiridon din Pașcani a apelat astăzi Agroinfo să-și spună păsul, necazurile. Discuția noastră cu crescătorul a pornit de la prețul de 80 de eurocenți pe care-l primesc pe litrul de lapte bio crescătorii de vaci din Italia.

Crescătorii români de vaci nu pot nici măcar să spere la așa un preț. De 20 de ani, prețul laptelui la poarta fermei a rămas același, nu a crescut deloc, suma derizorie, de batjocură, a înghețat. Chiar dacă toate s-au scumpit și a devenit costisitor să ții o vacă. 

Crescătorul Aurel Spiridon ne-a spus că a livrat timp de 10 ani lapte la Dorna Candrenilor și la o fabrică mică.

„Domnilor eu nu am fost să fac probe de lapte la Iași, să fiu atestat bio, dar va pot spune că cele 8 vaci pe care le am cu lapte, fără tineret, mănâncă lucernă și porumb îngrășat cu gunoi putred de grajd. Atât lucerna, cât și porumbul nu sunt tratate cu nimic chimic. Laptele de la vacile mele este un lapte curat, fără nitrați sau nitriți ori aflatoxină.

aurel-spiridon_b

foto Facebook Aurel Spiridon.

Am 7 hectare de lucernă și 5,50 hectare porumb, totul fără îngrășăminte chimice sau erbicide.

Acum mai am 8 vaci, trei sunt rasa Holstein și 5 rasa mixtă Bălțata Românească, carne și lapte. Din păcate, în România trebuie să te dai după hoți ca să-ți meargă bine. Într-o țară fără politicieni, doar cu hoți, cam aici am ajuns. În prăpastie. Acum 10 ani în urmă Dorna lua de la mine din tanc 500 kg lapte pe zi, azi mai am 150 litri pe zi și mă las de vaci încetul cu încetul. În România nu merită să muncești.  Acești hoți care sunt aleși din 4 în 4 ani, sunt aleși de către săracii țării. Pe un mic și o pungă goală cu sigla PSD sau PNL”, ne-a spus Aurel Spiridon. 

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button