Politică

CTP: Cotârceala PNL cu PSD încalcă separația corupțiilor în stat

Mă gândesc că în zilele acestea se poate întâmpla ceva și mai rău pentru România decât oricum este situația de față: se încalcă separația corupțiilor în stat prin această „cotârceală” între PNL și PSD, a declarat vineri seara, la Digi24, gazetarul Cristian Tudor Popescu.

Dincolo de dorința de a ajunge la putere, care e sensul existenței oricărui partid, există un punct comun între PNL și PSD, care este de mult mai mari dimensiuni: corupția, spune Cristian Tudor Popescu. Nu sunt numai cele mai mari partide de pe scena politică din România, ci sunt și cele cu istoricul de corupție cel mai respectabil.

Nu pot să se compare nici USR PLUS, nici UDMR, iar formațiunea aceasta, AUR, n-a avut când să demonstreze ceva corupție, pentru că abia a intrat în Parlament, abia s-a înființat ca partid, a arătat CTP.

Separarea corupțiilor în stat

„Înainte de 1989, existând un singur partid, exista și o singură corupție: corupție să fie, dar s-o știe partidul. Și în interiorul partidului, sigur că era concurență – și acolo corupția nu era cu nimic mai mică decât acum, numai că era monolitică și nu exista nicio speranță ca ea să fie cât de cât clintită, să fie micșorată în vreun fel, pentru că era sub umbrela unui singur partid.

După 1989, s-a produs ceea ce am numit separația corupțiilor în stat. Adică, celebrul principiu al lui Montesquieu cu separarea puterilor în stat se aplică, nu se aplică după 1989 în România, dar acesta s-a aplicat, separarea corupțiilor în stat. Aceasta este garanția cea mai sigură a democrației. N-ajungi la dictatură dacă sunt separate corupțiile în stat și atunci, nefiind un singur bloc de corupție, se luptă unul cu altul, se dau în gât unii pe ceilalți, se ciocnesc interesele și de-aici rezultă democrație, alegeri libere, egale, universale, directe și așa mai departe. Acest principiu prețios al separației corupțiilor în stat e pe cale să fie încălcat acum, pentru că imaginați-vă ce înseamnă căderea la pace între acești doi monștri sacri ai corupției din România, PSD și PNL.

În 30 de ani, cei mai mulți corupți, cele mai multe cazuri de corupție documentate au fost în PSD și în PNL. Au fost și cel mai mult la putere, bineînțeles, pentru că dacă nu ești la putere, cum să fii corupt? Cum spunea un cetățean, îl întreba reporterul: Domnule, cutare a luat un milion de euro mită, dumneata ai lua? Păi aș lua, dar cine-mi dă mie?! a spus cetățeanul. Deci, asta se poate întâmpla acum, sunt șanse mari”, a comentat sarcastic gazetarul Cristian Tudor Popescu..

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button