Politică

Analiză: Klaus Iohannis are pe conștiință peste 12.000 de morți de coronavirus

Sînt perfect conștient de gravitatea informației din titlu și, ca atare, îmi asum întreaga responsabilitate pentru aceste afirmații, motiv pentru care încerc să demonstrez cu date oficiale că nu este vorba doar despre o figură de stil șocantă, relatează Cotidianul.ro.

Drept urmare, precizez că toate datele la care facem trimitere sînt preluate de pe site-ul „Worldometer”, unde se contabilizează statisticile oficiale din toate țările. Pentru corecta informare a opiniei publice, precizăm și datele de referință pe care le considerăm esențiale în demonstrația noastră:

– 24 iunie 2021: declarația lui Iohannis, în care anunța că „la noi, campania de vaccinare a fost un succes, noi, practic, AM OPRIT PANDEMIA”!

– 17 august 2021: declarația Adrianei Pistol, director în INSP, în care spunea că valul patru „ar trebui să nu fie un val foarte, foarte serios, să fie cu un număr mai mic de cazuri”! Ambele declarații pot fi văzute pe Cotidianul TV.

– 1 septembrie 2021: declanșarea crizei politice, cînd USRPLUS și-a retras sprijinul pentru Guvernul Cîțu, condiționînd rămînerea în alianța de guvernare de demisia lui Florin Cîțu, după ce acesta îl destituise pe Ion Stelian, ministrul Justiției

– 25 septembrie 2021: are loc Congresul PNL, cu 5.000 de participanți

– 27 octombrie 2021: „Fuga în Egipt”, ziua în care Iohannis a plecat cu soția în Egipt, unde a vizitat piramidele

– 1 noiembrie 2021: Iohannis a plecat în Scoția pentru a participa la Conferinţa privind Schimbările Climatice

– 3 noiembrie 2021: ultima zi cînd datele oficiale din România au fost transmise la OMS. Criza politică nu s-a încheiat nici pînă azi, România neavînd un guvern cu puteri depline.

Vă prezentăm mai jos graficele oficiale Worldometer în care veți găsi numărul deceselor din zilele la care facem referință:

Se cuvin acum cîteva observații, căci opinia publică, preocupată de grijile zilnice, nu reține mult timp evenimentele și, de regulă, nici nu face conexiuni între ele:

– în perioada 1 septembrie – 3 noiembrie 2021 au murit de coronavirus peste 12.000 de români

– în ziua de 24 iunie 2021, cînd Iohannis anunța că „AM OPRIT PANDEMIA” au decedat doar 8 persoane, iar în ziua de 17 august 2021, cînd directoarea din INSP spunea că valul patru va fi unul cu mai puține victime, decedaseră 6 persoane.

– cele două declarații triumfaliste și optimiste au avut ca efect diminuarea semnificativă a operațiunilor de vaccinare și ridicarea restricțiilor

– în ziua de 1 septembrie, cînd a început criza politică, s-au înregistrat 22 de decese, ceea ce ar fi trebuit să îngrijoreze autoritățile, însă, pentru ca Florin Cîțu să aibă sprijinul lui Emil Boc la Congresul PNL, s-a emis o OUG care a permis organizarea UNTOLD la Cluj cu 75.000 de spectatori

– în 25 septembrie, deși numărul deceselor era în creștere, înregistrîndu-se 125 morți, a avut loc congresul PNL, la care Iohannis a participat pentru a susține candidatura lui Florin Cîțu

– în 5 octombrie, s-a atins pragul psihologic de 257 decese, a doua zi cel de 333 decese, iar pe 12 octombrie cel de 445 de decese

-în ciuda acestor creșteri alarmante, în loc să convoace CSAT, Klaus Iohannis face o vizită în Egipt, împreună cu soția, unde vizitează piramidele, deși în acea zi de 27 octombrie s-au înregistrat 512 decese!

– după o scurtă escală în România, Iohannis pleacă în Scoția, unde în 1-2 noiembrie participă la o Conferinţă privind Schimbările Climatice. În ziua de 2 noiembrie, în România au murit 586 de români, cel mai mare număr de decese din lume într-o zi, raportat la populație.

Felul în care a fost tratată această situație excepțională de către Klaus Iohannis, lipsa unor decizii ferme pentru preîntîmpinarea valului patru al pandemiei, subordonarea intereselor generale ale societății unor interese personale și de grup, pentru ca Florin Cîțu să devină președintele PNL și să fie păstrat ca prim-ministru, ne determină să tragem concluzia că principalul responsabil de cei peste 12.000 de morți din cauza coronavirusului este chiar președintele României!

Avînd informații oficiale de la OMS, potrivit cărora valul patru de Covid va fi unul mult mai periculos, Iohannis putea să lase deoparte vacanțele, golful și excursiile la Sibiu și să ceară autorităților măsuri drastice pentru protejarea populației.

Mai mult, chiar, odată cu declanșarea crizei politice la 1 septembrie, dacă tot a vrut să fie liderul informal al PNL, putea să ceară demisia lui Florin Cîțu pentru ca un guvern PNL-USRPLUS să fie învestit rapid, astfel încît să pună capăt crizei.

N-a făcut acest lucru, ci, din contră, chiar și după ce Guvernul Cîțu a căzut prin moțiunea de ce cenzură, Iohannis a luat decizii extrem de controversate pentru a prelungi criza politică pînă în ziua de azi, doar pentru a forța partidele să accepte ca Florin Cîțu să rămînă prim-ministru!

Oricît de mult ar încerca acum să arunce vina pe altcineva, Iohannis va trebui să înțeleagă că are o mare parte din vină pentru tragedia acestor luni. Din acest motiv, spectrul suspendării sale, deschis de acțiunea celor din AUR, devine unul justificat, mai ales că pînă astăzi petiția de suspendare a fost semnată, la doar o săptămînă de la deschidere, de 163.671 de români.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button