Politică

Ambasadorul României în Statele Unite a cerut Senatului SUA creșterea prezenței militare a SUA în România

România și Ucraina vor ca aliații occidentali să își intensifice prezența militară în Marea Neagră și susțin că Rusia „militarizează regiunea”, informează publicația americană Defense News, care citează scrisorile ambasadorilor celor două țări.

„O descurajare credibilă poate fi asigurată doar printr-o prezență solidă”, a transmis ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, într-o scrisoare către Senatul SUA. Andrei Muraru s-a referit în scrisoarea datată 26 octombrie la „creșterea prezenței militare a SUA în România în toate domeniile – terestre, aeriene și maritime – inclusiv o structură de comandă și control a SUA”.

Ambasadorul României la Washington a vorbit apoi despre „securizarea flancului estic NATO într-o manieră unitară și coerentă de la Marea Baltică până la Marea Neagră, prin implementarea unei prezențe unice înainte de-a lungul întregului flanc care asigură o apărare mai puternică și reduce vulnerabilitățile actuale”.

De asemenea, România și-a reiterat sprijinul pentru obiectivul Georgiei și Ucrainei de a adera la NATO, lucru căruia „Rusia se opune ferm”, conform publicației americane. Luna trecută, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a vizitat aliatul NATO, România, și aspiranții la alianță, Ucraina și Georgia, în cadrul unui turneu pentru a-i îndemna să coopereze privind situația din Marea Neagră.

Ministrul interimar al apărării, Nicolae Ciucă, a subliniat atunci că vizita este şi o confirmare a nevoii de „a continua implicarea solidă în ceea ce priveşte conceptul NATO pe linia întăririi apărării şi descurajării pe flancul estic”.

Back to top button