Politică

Marius Lulea: România are nevoie de industrializare, iar AUR asta propune

Vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că România are nevoie de industrializare, iar partidul AUR are în obictivele sale acest lucru. Aceste măsuri trebuie implementate cu suport politic în parteneriat cu mediul privat pentru a putea lupta eficient pe piețele externe. Marius Lulea afirmă că fondurile europene pentru companii mici, sub 1 milion de euro, sunt bune, dar deloc suficiente, pentru că această strategie ne ține mici iar anumite ramuri economice trebuie să capete o valoare internațională.

Ce măsuri propune liderul AUR, Marius Lulea:

(1) Prima zonă este cea a producției agroalimentare. Deficitul comercial pe această zonă este mare. Cred că putem și noi face brioșe, zacuscă și ciocolată, nu văd de ce am aduce de afară. Vă vine sau nu să credeți, cam le importăm. Aici nu vorbesc de companii mici, discut de societăți care să conteze.

(2) A doua zonă este producția de oțel pentru construcții. Acum doi ani PSD și PNL au permis vânzarea și apoi închiderea ultimului combinat, cel de la Târgoviște. Am ajuns astăzi să importăm toată cantitatea de oțel beton necesară, peste un miliard de euro anual. Aici trebuie rapid deschisă o unitate de producție. Nu putem admite să nu avem o minimă industrie siderurgică-metalurgică.

(3) Producția de nave este necesară. Acestea, atât prin vânzare cât și prin utilizare, aduc valută în țară, atât de necesară pentru importuri. Se poate începe cu zona de carcasă, dotarea urmând a se realiza cu ceea ce oferă piața internațională. Statul român trebuie să comande inclusiv pentru armată. Lăsați vrăjeala de tehnică de ultimă oră, cumpăram numai vechituri și în caz de război nu au nici o valoare. Ne trebuie nave școală, nave pentru poliție și de aici se poate trece pe civil.

(4) Avem nevoie de vreo 10 ferme mari de porci, inclusiv de producere de pui. În acest fel am folosi mai departe cerealele produse și am reduce importurile. Nu este admisibil ca 75% din consumul intern să fie asigurat din importuri. Aici pesta porcină este o problemă, dar va trebui să ne obișnuim cu ea și cu regulile.

(5) Industria chimică este necesară, nici o țară dezvoltată nu poate trăi fără așa ceva. Germania are o industrie chimică dezvoltată cu materii prime aduse din Rusia. Noi avem o parte din materiile prime. Cu părere de rău acum importăm aproape tot, ne trebuie ceva active de producție importante. Ce spun eu mai sus reprezintă investiții de maxim 10 miliarde de euro ca să le pornim, pe vreo 5 ani. Nu e mare lucru, dar sunt lucruri necesare. Aceste industrii ar completa industria petrolieră, pe cea producătoare de mașini și cea a construcțiilor, ducând la o dezvoltare reală.

Bani sunt, căci știm că fondurile europene nu sunt pentru așa ceva. Dacă dăm ajutoare de stat pentru companiile străine, trebuie să începem și pentru românii care au afaceri mici, să le facem mari. Mă aștept să comenteze unii prin Europa, dar și în CAER s-au pus multe condiții României și nu am ținut cont de ele. Nu vă imaginați că va da cineva afară România din Europa, prezența companiilor străine aici nu este benefică doar pentru români cât mai ales pentru ei. Gândirea actuală de slugă nu face bine.

Ca să nu fiu greșit înțeles, acest lucru trebuie făcut prin susținerea mediului privat, nu vorbesc de proprietăți de stat deoarece ele vor fi căpușate de PSD și PNL. Trebuie ajutor acordat unor firme mici ca să devină mari și să o terminăm cu prostia asta cu „ce interes a avut” și să trimitem procurorii peste ei. Capitalismul se bazează pe interes, cui nu îi place să meargă în Coreea de Nord.

Back to top button