Politică

Alin Nica: Un guvern cu PSD ar însemna ”să punem interesul național mai presus de interesele de moment”

Într-un interviu pentru PS News, Alin Nica, președintele PNL Timiș și președinte al Consiliului Județean Timiș, susține că varianta unei colaborări între PNL și PSD „poate duce spre o guvernare stabilă și performantă pentru România”. Acesta susține că este optimist în ceea ce privește cooperarea dintre social-democrați și liberali, dat fiind faptul că  că discuțiile delegațiilor PNL-PSD au fost „ încurajatoare și dătătoare de speranțe”.

„Trebuie să vedem ceea ce se va negocia în cele două cazuri, cu PSD și USR, pentru a putea alege cea mai bună variantă. Un lucru este sigur, mandatul nostru de negociere merge în direcția de a asigura o guvernare stabilă, cu o majoritate cât mai mare în Parlament și care să se angajeze la câteva reforme de profunzime ale societății românești de care România are mare nevoie, atât reforma în domeniul pensiilor, a salarizării, și acest lucru poate să implice inclusiv reforma constituțională.

Chiar dacă este PSD-ul cu care ne-am războit atât de mult în ultimii ani, dacă ne angajăm pe un set de proiecte, eu cred că putem avea o guvernare stabilă, pentru că asta ne cer cetățenii: „nu vă mai certați, guvernați, rezolvați problemele”. Pentru a pune interesul național mai presus de interesele de moment, PNL are această capacitate și sunt convins că celelalte partide vor găsi resursele interne de a trece peste animozitățile care au guvernat în aceste săptămâni de criză politică. 

În varianta cu USR, în eventualitatea în care condițiile impuse PSD sunt de neacceptat, putem să găsim soluții care să aducă o guvernare stabilă și performantă pentru România. Sper ca aceste negocieri să aducă un rezultat pentru că acesta este scopul final. De asta asta trebuie să fim axați pe rezultat și să fim mult mai pragmatici.

Poziția mea este de sprijinire a unui maximum pe care îl putem obține. Avem nevoie de o majoritate consistentă în Parlament și un angajament ferm pe anumite măsuri de reformă pe care vi le-am spus. Asta ar fi mulțumitor pentru mine, de a asigura garanția că ne ducem la bun sfârșit programul de guvernare cu care ne-au mandatat cetățenii în decembrie 2020, evident negociat și armonizat cu cel al viitorului partener”, spune liberalul.

De asemenea, Alin Nica susține că un Guvern PNL-PSD va scoate România din criza politică, economică, sanitară.

„Eu zic că se poate și cred că această experiență de câteva săptămâni în care cele trei partide în jurul cărora gravitează guvernarea, aceasta criză a produs anumite efecte și învățăminte în rândul celor trei partide, să treacă peste anumite orgolii, peste anumite elemente care au părut a fi de netrecut și să se pună la masa negocierilor și să găsească soluții pentru că cetățenii nu mai suportă certuri și sunt chiar dispuși să treacă peste anumite opreliști ideologice și să accepte și o guvernare care până mai ieri părea de neconceput, o guvernare PNL-PSD”, spune liberalul.

În încheiere, președintele PNL Timiș a explicat că discuțiile din cadrul delegațiilor PNL-PSD au vizat doar principiile pentru o posibilă guvernare și nu detalii precum nume de miniștri.

„Au fost niște discuții destul de încurajatoare, dătătoare de speranțe. Nu s-a intrat în discuții pe ministere, pe persoane, ci s-au discutat principii, anumite direcții strategice pe care el are fiecare partid și nu au părut să fie divergente, dimpotrivă, chestiunile la care ține fiecare partid din punct de vedere al programului de guvernare converg liniile directoare majore. Sunt detalii, iar diavolul stă și în detalii, din păcate, dar cred că odată bătută palma, negocierile pot merge mult mai eficient.

Fiecare partid va face analiza în propriile foruri statutare și din moment ce se va da undă verde, dacă se va da undă verde, atunci sunt convins că negocierile vor avansa mult mai rapid și concret aplicat pe fiecare domeniu din cadrul programului de guvernare”, conchide Alin Nica.

Back to top button