Politică

Ludovic Orban și-a făcut partid, pe internet: Forța Liberală

Partidul Forța Liberală, anunțat de Ludovic Orban ca fiind o nouă forță politică pe care vrea să o lanseze săptămânile următoare există deja. Pe internet, însă. Portalul Wikipedia, versiunea în limba română, anunță că, în România, există un partid politic denumit “Partidul Forța Liberală (sau simplu Forța Liberală, FL)”.

Formațiunea ar fi, conform sursei citate, un partid politic de centru-dreapta, “fondat, spre finalul lunii octombrie, de către Ludovic Orban, fostul președinte al PNL (…), în opoziție față de actuala conducere a PNL”, partid “condus de Florin Cîțu și președintele Klaus Iohannis”.

Totodată, conform “fișei” de pe Wikipedia, abrevierea formațiunii ar fi “FL”, președinte este Ludovic Orban, care deține și poziția de lider în Camera Deputaților, iar, la Senat, lider de grup ar fi Virgil Guran. Purtătorul de cuvânt ar fi Ionel Dancă.

Postul de pe Wikipedia mai arată că partidul ar fi fondat din data de 21 octombrie 2021, ca formațiune desprinsă din Partidul Național Liberal, cu ideologie “liberalism conservator, creștin-democrație, național-liberalism și naționalism-civic românesc”. Formațiunea politică ar avea, conform aceleiași surse, 12 parlamentari la Camera Deputaților, din 330 de aleși, și 3 senatori, din 136. Este menționată și “istoria electorală” a partidului, mai exact că a susținut, în perioada 2020-2021, Guvernul PNL – USR PLUS – UDMR, iar, în prezent, “se află în opoziție față de guvernul minoritar PNL-UDMR”.

„Pe 3 octombrie 2021, fostul premier al României, Ludovic Orban, care a fost înfrânt în bătălia internă pentru șefia PNL de către Florin Cîțu, a declarat că intenționează să creeze o nouă construcție politică (!) care să fie gata să continue moștenirea PNL”, se arată în descriere. “Până pe 28 octombrie 2021, Orban, împreună cu alți cinci parlamentari, a părăsit grupul parlamentar PNL (n.r. – la data redactării acestui material, 14 parlamentari PNL din grupul Orba s-au dezafiliat). Ulterior, actuala conducere a PNL și-a anunțat intenția de a exclude din partid pe cei care fac această mișcare”, este, de asemenea, menționat de Wikipedia.

Back to top button