Politică

CTP, despre PNL: Partid atârnător de PSD. Dacă va împărtăși soarta PNȚCD, nu va fi o pierdere

Cristian Tudor Popescu definește PNL-ul drept „partid atarnator de PSD” într-un articol publicat în Republica. El se așteaptă că PNL să aibă soarta PNȚCD.

„Cu prețul unei considerabile solicitări a creierului gros și a celui subțire, Iohannis și Citu au reușit să trimită PNL, din poziția de principal partid la guvernare, să zgreptene acum la poartă PSD. Ceea ce reprezintă condiția firească și neschimbatoare a liberalilor post `89: partid atarnator de PSD”, a scris CTP în Republica.

CTP aduce aminte cum PNL a gravitat mai tot timpul în ultimii 30 de ani în jurul PSD.

„Privind istoria politică a ultimilor 30 de ani, prima constatare e că referirea la PNL că partid al Brătienilor e o glumă. Vechiul PNL a fost un partid, cu părțile lui bune și rele, dar un partid doctrinar, conturat ideologic și ales că atare de electoratul sau. PNL-ul contemporan a fost votat doar că alternativă la ‘comuniștii’ PSD și, de fiecare dată, a guvernat agățându-se de ‘comuniști’. Între 2000 și 2004, a susținut din parlament guvernul Năstase.

Din 2005 până în 2008, rocadă, guvernul minoritar Tăriceanu a fost susținut de PSD. În 2009, PNL Crin Antonescu l-a sprijinit în finală prezidențialelor pe candidatul PSD pierzător Mircea Geoană, sperând să i-l atașeze pe Klaus Iohannis că premier. Apoi, n-au mai avut de cine să se atârne și au rămas pe dinafară până în 2012, când, din nou s-au lipit de PSD în USL-ul Ponta-Antonescu. Încă o dată, se despart în 2014 de PSD și, în consecință, nu mai ajung la Palatul Victoria decât în toamna 2019, cu ajutorul unor dezertori de la PSD.

Iar în clipă de față, după 8 luni de guvernare cu premier PNL, Ciolacu îi transmite lui Citu că are agenda încărcată și că o să se întâlnească cu el, că să discute scoaterea de ceafă a PNL din rahat de către PSD, când îi va permite timpul.În mai bine de trei decenii, PSD a fost la guvernare 70% din timp. Principala explicație este pseudoopozitia la PSD pe care a întreținut-o numitul Partid Național Liberal, împiedicând astfel afirmarea unei opoziții autentice, cu valoare de alternativă”, a explicat CTP.

„Nu mai văd altă concluzie decât că dacă PNL va împărtăși soarta PNȚCD, nu va fi o pierdere pentru evoluția politică a României. Dimpotrivă”, concluzionează jurnalistul.

Back to top button