Știrile 60m.RO

Cîțu, vinovat de criza energetică. Dan Tanasă (AUR): ați lăsat operatorii de energie să crească prețurile

Orașele României sunt cuprinse de o criză energetică acută pe fondul problemelor apărute în ceea ce privește furnizarea agentului termic către populație. Deputatul AUR, Dan Tanasă, consideră că vinovat de situația actuală se face premierul interimar Florin Cîțu, care nu a rezolvat aceste grave probleme cu care românii se confruntă, lăsând liberalizarea pieței energiei să producă efecte care acum ne îngrozesc pe toți. Mai mult, Tanasă se adresează Guvernului în vederea prezentării stadiului actual al pregătirii sezonului rece, precum și hotărârile care vor proteja românii în următoarele luni.

Ați lăsat operatorii și distribuitorii de energie electrică și gaze să crească prețurile cu mult mai mult decât în celelalte țări dezvoltate din Uniunea Europeană! Le-ați permis fiindcă de acolo vin bani la bugetul de stat, prin TVA! TVA pe care nu l-ați micșorat pentru gaze și energie electrică, așa cum au procedat alte state europene! Transmiteți românilor: care este stadiul actual al pregătirii sezonului rece la nivel național și cum veți aplica hotărârile de Guvern referitoare la protejarea populației în sezonul rece?”, a declarat Dan Tanasă.

Pe de altă parte, distribuitorilor de energie și gaze le convine situația. Aceștia vor primi subvenții de la bugetul de stat, prin compensarea facturilor, în timp ce milioane de gospodării din România nu se încadrează în plafoanele stabilite de Guvernul Cîțu pentru consumatori vulnerabili, respectiv apartamentele cu 3 și 4 camere nu se vor încadra în baremuri, adică exact familiile cu mulți copii.

Tardiv, Florin Cîțu a anunțat abia la 1 noiembrie că va avea o întâlnire cu cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România în vederea identificării soluțiilor pentru subvenția la gigacalorie, după ce ANRE a aprobat preţurile energiei termice, duble față de anul trecut.

Back to top button