Politică

Tăierea pensiilor speciale, scoasă cu totul din noul program de guvernare al PNL

Tăierea pensiilor speciale a fost eliminată din programul de guvernare PNL-UDMR al Cabinetului Ciucă. La capitolul „Muncă” nu se vorbește deloc despre pensiile speciale, deși eliminarea acestora a fost una dintre marile teme de campanie ale PNL.

Iată ce apare în legătură cu „reforma sistemului de pensii” în programul de guvernare al Cabinetului Ciucă:

1. Digitalizarea / evaluarea dosarelor de pensii;

2. O nouă legislație care să aducă echitate, sustenabilitate și reducerea discrepanțelor între cuantumurile pensiilor celor care au desfășurat activități similare și au avut contribuții similare la sistemul de pensii;

3. Recalcularea pensiilor după formulă din nouă lege, care să permită o creștere mai consistentă a pensiilor mici aflate în plată.

De asemenea, se are în vedere introducerea unui sistem de indexare automată care să excludă influența factorului politic. Până la finalizarea reformei în sistemul public de pensii, pensiile vor fi indexate plecând de la acoperirea cu 100% a ratei inflației și cel puțin 50% din rata de creștere a câștigului salarial mediu brut.

Prin urmare, nimic despre pensiile speciale.O referire vagă la pensiile speciale apare doar în zona de punere în aplicare a prevederilor din PNRR: „Intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale”.

În aprilie 2019, actualul prim-vicepreședinte al PNL, Rareș Bogdan, a promis că pensiile speciale vor fi eliminate „în 30 de zile” după ce PNL va prelua guvernarea.

„Obligatoriu pentru PNL că în primele 30 de zile de când am ajuns la putere să eliminăm pensiile speciale. Nu poți să ai pensie fără să ai contributivitate. 1,7 miliarde de euro ne costă pensiile speciale în fiecare an. Când are unul pensie de 300, 450 de milioane și este angajat și la stat, ăștia 80% se angajează în ministere, companii naționale și au ieșit la pensie la 45, 46 de ani și au și salariu din bugetul public. Asta e una din marile mize care trebuie rezolvate”, a declarat Rareș Bogdan, în cadrul unei conferințe de presă, la Madrid.

Back to top button