Social

Jurnaliștii EVZ anunță protest cu banderole albe în fața CNA împotriva cenzurii; instituţia, acuzată că vrea să bage pumnul în gură jurnaliştilor care nu vor să se alinieze propagandei oficiale

Canalul HAI România a fost notificat de CNA, fiind pentru prima dată când este pus în discuție un podcast. Se poate vorbi de începutul oficial al cenzurii de tip românesc pe YouTube? Rămâne de văzut, în funcție de reacția societății civile și a ziariștilor. Jurnaliștii EVZ și invitații lor în podcastul HAI România, jurnaliști consacrați ca Ion Cristoiu, Liviu Mihaiu sau Victor Ciutacu, au anunțat măsurile pe care le pregătesc față de precedentul creat de CNA, scrie evz.ro.

Ediția de vineri a podcastului HAI România a avut un platou un grup de jurnaliști cu greutate: realizatorii EVZ-Capital Robert Turcescu, Dan Andronic, Ionuț Cristache și Mirel Curea, cărora li s-au alăturat Victor Ciutacu, Liviu Mihaiu, Octavian Hoandră sau Bogdan Comaroni.

Discuția a pornit de la invitația CNA trimisă pe adresa redacției EVZ-Capital. „Întrunit în şedinţa publică din data de 09.03.2023, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de direcţia de specialitate, ca urmare a unei sesizări, pentru programul „HAI România” (secţiune video EVZ PLA Y), ediţia cu titlul „Dan Puric – România În vremuri de pandemie şi război”, identificat pe platforma de partajare a materialelor video YouTube.

Membrii Consiliului au vizionat secvenţe relevante din programul sus-menţionat, iar în urma dezbaterilor din şedinţă, au decis să vă adreseze invitaţia de a participa la următoarea şedinţă publică a CNA, care va avea loc marţi, 14 martie 2023, începând cu ora 10.00, la sediul instituţiei”.

Jurnalistul Liviu Mihaiu a îndemnat să se organizeze un protest în fața CNA, dar și alte acțiuni. „Trebuie mers la CNA și făcut un eveniment din acest mers la CNA, un eveniment de protest cu toți realizatorii de pe podcastul EVZ. Cu banderola albă la mână, duceți o discuție pe care o transformați într-un protest. După părerea mea, Clubul Român de Presă trebuie reînființat. Hai să ne unim, mai ales că vin vremuri în care, vorba lui Cristache, bucată cu bucată vom fi luați la cenzurat. Așadar unirea oamenilor de presă face puterea de râs.

La rândul său, realizatorul Ionuț Cristache a îndemnat la o atitudine puternică și solidară. „Vor să facă o disecție live pe Evenimentul Zilei. Nu punem la dispoziție nici corpul, nici organele. (…) Cred în continuare cățtia care ne dictează viețile, care ne pun etichete sunt un grup minoritar, dar foarte zgomotos, foarte bine organizat și stimulat financiar de stat în principal.

„Să lăsăm un pic orgolii deoparte, orgolii patronale, orgolii individuale. Simțind pericolul și simțindu-mă vânat, să facem ce l-am rugat pe Victor Ciutacu de acum doi ani, să luăm atitudine. Să ne organizăm și noi un pic, să-i bombardăm birocratic cu ce putem, cu petiții, cu luări de poziție. Să cimentăm un pic o poziție unitară. La ei undeva există un buton unic de comandă. Vreau să fiu convocat la ora de, la data de, unde vreți voi”.

La rândul său, renumitul jurnalist și analist politic Ion Cristoiu a îndemnat la toate formele de protest posibile. „A fost un proiect de lege emis de guvernul Cîțu și adoptat de majoritatea USR-PNL în care se extinde și la online. (…). Ne interzic, trebuie să ne batem. Orice gest contează, trebuie făcut tărăboi”, a afirmat analistul politic.

Acesta recomandă mai multe forme de protest din partea jurnaliștilor, inclusiv o petiție la Ambasada SUA, mai ales că noua ambasadoare în România, Kathleen Ann Kavalec, numită în noiembrie 2022, a criticat public presiunile la adresa presei din țara noastră. „Totuși ambasadoarea SUA, și de la SUA vine lumina, a spus că jurnaliștii sunt hăituiți. De ce nu faceți către ambasada SUA? Sunt primul care semnez asta„, a mai punctat Cristoiu în studioul EVZ-Capital.

La rândul său, jurnalistul și scriitorul Octavian Hoandră, care a realizat o emisiune la Realitatea TV, a îndemnat ca jurnaliștii să fie solidari și să nu cedeze în fața noii direcții de cenzurare care se întrevede la orizont.

„Nu suntem uniți și ei profită de asta. Se poate întâmpla orice. Dacă mâine unul dintre noi este arestat, nu sare nimeni. Doi, pe noi ne judecă niște oameni fără CV. Aș vrea să fie niște personalități care mă judecă, să fie oameni mai deștepți ca mine. Uită-te la ce judecă ei și la cum judecă”, a afirmat Tavi Hoandră.

„În prevederile legislative care au fost promulgate, CNA devine șeful Youtube și nu se adresează doar României. Mă alătur oricărui demers. O să vorbesc în continuare pe unde oi putea, la gura de canal, la ușa frigiderului. Nu o să mă opresc din vorbit, nu o să mă opresc să gândesc cu capul meu (…)”, a comentat la rândul său realizatorul România TV, Victor Ciutacu, îndemnând și la o reacție împotriva sistemului politic.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button