Politică

Dictatura lui Arafat: Grupul tehnico-științific „nu este o autoritate publică”, deci nu se supune transparenței decizionale

„Grupul de experți” care a respins carantinarea Bucureștiului și a județului Ilfov și a decis păstrarea școlilor deschise în pandemie nu este o „autoritate publică”. Cel puțin asta susține Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență și, în același timp, președinte al acelui grup de experți, într-un document transmis PressOne.

Nefiind o autoritate publică, susține Arafat, Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor (GTS) nu se supune legii privind liberul acces la informațiile de interes public.

Cu alte cuvinte, șeful DSU susține că publicul nu este îndreptățit să afle cum se iau deciziile în cadrul Grupului și nici care sunt criteriile științifice de care ține cont Grupul, atunci când deliberează.

În ultima lună, cel puțin două măsuri impuse de premierul Florin Cîțu au fost bazate pe deciziile acestui Grup: respingerea carantinării Bucureștiului și a județului Ilfov, solicitată de chiar Institutul Național pentru Sănătate Publică, și păstrarea școlilor deschise, chiar și după ce incidența bolii sărea de 6 la mie în localitate.

Ambele decizii au fost anunțate românilor fără nicio explicație. În cel puțin un caz – cel cu menținerea școlilor deschise – decizia a fost anulată trei săptămâni mai târziu. Tot fără nicio explicație.

Cum se întâmplă lucrurile în alte țări

În Marea Britanie, organismul care îndeplinește rolul Grupului tehnico-științific este SAGE (Scientific Advisory Group for Emergencies), prezidat de regulă de Consilierul Științific șef al Marii Britanii. Componența SAGE este diferită, în funcție de problemele pe care le discută. Însă minutele ședințelor acesteia sunt publice. Și, în plus, toate studiile științifice care stau la baza deciziilor sunt publice, pe o secțiune din site-ul guvernului britanic, alocată SAGE.

În Slovenia, componența Grupului este publică, afișată pe site-ul guvernului, și din acesta nu fac parte decât cadre medicale și universitare. Potrivit jurnalistei Taja Topolovek, însă, în Slovenia deciziile privind gestionarea pandemiei sunt luate de guvern pe linie politică și de multe ori experții din Grup critică aceste decizii.

Back to top button