Internațional

Guvernul britanic vrea să pedepsească penal terapiile de conversie

Guvernul britanic vrea să creeze o infracţiune penală în lupta împotriva aşa-ziselor terapii de conversie, care pretind că transformă orientarea sexuală sau identitatea de gen a unei persoane, relatează AFP.

Acest proiect, prezentat vineri, prevede o pedeapsă cu închisoarea de până la cinci ani în cazul unor astfel de practici.

Această dispoziţie urmează să se aplice atât unor practici care vizează persoane în vârstă de până la 18 ani, în toate circumstanţele, cât şi unor practici vizând adulţi care nu au consimţit să participe sau nu au fost deplin informaţi cu privire la eventualele consecinţe ale acestora.

Potrivit Oficiului guvernamental pentru egalitate, iniţiatorul proiectului, criteriile în privinţa consimţământului urmează să fie ”solide şi riguroase”.

Oficiul consideră că ”libertatea unui adult de a se angaja într-un asemenea demers este necesar să fie protejată”, în pofida faptului că unii experţi consideră că un adult nu poate consimţi, chiar dacă este conştient de potenţiale daune.

Guvernul britanic a lansat o consultare publică – pe o perioadă de şase săptămâni – până la 9 decembrie în acest sens şi preconizează ca apoi să pregătească de intrarea în vigoare a legii până în primăvara viitoare.

”Nu ar trebui să existe vreun loc pentru practica odioasă a terapiei de conversie coercitive în societatea noastră”, a declarat ministrul Egalităţii Liz Truss, care denunţă o ”practică arhaică care nu are ce căuta în viaţa modernă”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button