Prima PaginăȘtirile 60m.RO

CSM a votat împotriva desființării Secției speciale

Consiliul Superior al Magistraturii a votat joi în favoarea menținerii controversatei secții de anchetare a magistraților înființată în mandatul lui Tudorel Toader.

Plenul CSM a dat aviz negativ proiectului de lege depus de USR la Camera Deputaților privind desființarea Secției speciale, cu 10 voturi împotriva desființării Secției și 8 ”pentru”. Potrivit Agerpres, procurorul general Gabriela Scutea și-a anulat votul.

Avizul este consultativ. 

În timpul ședinței, au existat discuții aprinse între membrii CSM care susțin această Secție, în principal Gabriela Baltag și Lia Savonea, și cei care cer desființarea Secției Speciale, aici regăsindu-se procurorul Mihai Ban.

Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat că va vota pentru desființarea Secției speciale.

Gabriela Baltag a apărat activitatea Secției, precizând că există 417 dosare soluționate și două trimiteri în judecată: ”Ne aducem aminte de miile de dosare de altădată soldate cu achitări. Aici vrem să ajungem? De ce nu este bună Secția? Că nu a mers la judecători decât să obțină un mandat pentru o avizare? Că nu au fost ascultați în masă magistrații, de aceea nu este bună Secția?”, relatează Mediafax.

Procurorul Cristi Ban a precizat că această structură de parchet este ”o emanație politică”: ”Așa cum s-a născut, așa trebuie să și dispară, adică tot politic”.

Proiectul URS a fost depus la Camera Deputaților la începutul lunii mai.

În decembrie anul trecut, Guvernul a aprobat un Memorandum de la Ministerul justiției privind evaluarea cadrului legal cu privire la organizarea și funcționarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. În 4 februarie, Ministerul justiției a pus în dezbatere un proiect de lege privind desființarea Secției de anchetare a magistraților, dar de atunci nu s-a mai întâmplat nimic.

Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, devenită operațională în 23 octombrie 2017, a fost criticată puternic de instituțiile europene, inclusiv în ultimul raport MCV al Comisiei europene. SIIJ are competența exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori.

Secția s-a remarcat doar prin declanșarea mai multor acțiuni disciplinare împotriva fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi. Ea a fost condusă de Gheorghe Stan, dar acesta a fost numit judecător la CCR, la propunerea PSD. Tudorel Toader a propus-o de mai multe ori pe procuroarea Adina Florea pentru a prelua conducerea SIIJ, dar candidatura sa nu a putut fi validată, mai mulți magistrați CSM boicotând ședințele.

În cele din urmă, Adina Florea s-a retras la finalul anului trecut din procedura de numire.

Inițiatorul legii

”CSM a avizat negativ astăzi propunerea noastră de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, inventată de Liviu Dragnea. 10 din 19 membri ai CSM au apreciat că secția trebuie să fie menținută. Este un moment foarte trist pentru justiția noastră. Înființarea SIIJ a fost criticată de mii de magistrați români – care au depus memorii și au protestat public -, de Comisia Europeană, de GRECO. Așa cum România a fost condamnată la CEDO pentru modalitatea de revocare a Laurei Codruța Kovesi, tot așa este foarte probabil să primim o decizie din partea CJUE prin care să fim obligați la desființarea SIIJ. Se pare că instituțiile noaste nu pot acționa corect decât împinse de la spate”, a scris pe Facebook, Stelian Ion inițiatorul legii privind desființarea SIIJ.

Sursa: www.euroactiv.ro

Back to top button