Politică

PSD, despre blatul cu PNL: Este un cabinet de război, este nevoie de un armistițiu

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a declarat vineri că România se află „într-o situație critică în acest moment”, astfel încât este nevoie de un „armistițiu” cu PNL pentru a susține împreună un „cabinet de război”. Termeni că „armistițiu” și „război” au fost folosiți deja și de ”slinosul” Florin Roman încă de miercuri, înainte de desemnarea lui Ciucă, semn că PSD și PNL s-au înțeles încă de atunci să colaboreze.

„Decizia se susținere a unui Guvern trebuie luată în forurile statutare ale partidului și discuția aceea va fi în forurile statutare, că va fi mâine, că va fi luni, că va fi marți, în funcție de calendarul propus de premierul desemnat. Până la urmă, dacă prim-ministrul desemnat își găsește majoritate la USR, USR care susținea în urmă cu câteva zile că un Guvern minoritar condus de Dacian Cioloș ar fi o soluție, poate ajung la concluzia că un Guvern minoritar cu domnul Ciucă prim-ministru poate fi o soluție și asta. Dacă domnul Cioloș putea fi minoritar, de ce nu ar fi și altcineva. S-ar putea să nu fie nevoie de discuția cu noi cei de la PSD”, a afirmat Simonis, la sediul PSD.

Întrebat despre eventuale semnale venite de la reprezentanții PSD din teritoriu privind susținerea unui Guvern minoritar, Simonis a spus: „Nu au fost semnale, pentru că nu a existat o discuție cu Nicolae Ciucă, nu există semnale în sensul acesta și nu putem decide fără să avem această invitație, fără să avem ceva ce să decidem”.

El a subliniat că, având în vedere situația critică din țară, este nevoie de un armistițiu în clasa politică.

„România se află într-o situație critică în acest moment, din păcate situația în care ne-au adus cei de la PNL și cei de la USR, iar cei de la USR conducând Ministerul Sănătății în ultimul an de zile, ne lasă o marja de manevră mai mică decât ne-am fi dorit, pentru că suntem în război, iar în război se fac cabinete de război.

Cred că întreagă clasa politică trebuie să înțeleagă că este nevoie de un armistițiu pentru o perioada scurtă de timp pentru a gestiona situația dezastruoasă, critică, tragică din spitalele din România și după aceea putem să ne întoarcem la bătăliile obișnuite între decidenții politici. Cred că această este strategia, direcția politică în care să meargă întreagă clasa politică și aici vorbesc și de USR și de PNL și de toată lumea – armistițiu până când gestionăm situația din spitale pentru că oamenii mor în fiecare zi, mor în România mai mulți oameni decât în toată Europa la un loc și acest lucru nu poate să ne lase impasibili”, a explicat deputatul PSD.

Termenul de „armistițiu” a fost folosit și de deputatul PNL Florin Român, vicepreședinte al partidului, miercuri, într-un dialog cu Vasile Dincu la TVR.

„Eu vorbesc de un armistiu, pentru că România este într-un război: război pandemic, război economic. Să fim politicieni responsabili, să ne gândim și la țară asta, nu numai la procente, este nevoie de un armistițiu, de un guvern cu puteri depline pe 6 luni de zile, să trecem perioada de iarnă, de pandemie, să tragem primele tranșe de la PNRR”, a susținut Român.

Vasile Dîncu a reacționat pozitiv.

„Armistițiu nu este alianța, așa încât… Despre armistițiu  a vorbit și domnul Ciulacu, astăzi. Trebuie să renunțăm la discursul politic și să trecem la discurs tehnic și poate chiar la tehnicieni”, a mai spus Dîncu.

Back to top button