Internațional

Comisia Europeană face un studiu despre explozia prețului la gaze și electricitate

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au anunțat, la finalul reuniunii liderilor europene, astăzi, la Bruxelles, că tema energiei va fi, din nou, pe agenda șefilor de stat și de guvern la Consiliul din decembrie. Până atunci, Comisia are de pus la punct un studiu legat de funcționarea pieței europene a electricității și a gazului și de felul în care funcționează piața tranzacțiilor de carbon, după ce mai multe state membre au pus prețurile crescute la energie și pe seama unor disfuncționalități în aceste domenii. În plus, la reuniune a fost anunțată și o ședință de urgență, săptămâna viitoare, a miniștrilor europeni ai energiei.

Șefa Comisiei Europene a spus că executivul va analiza dacă e nevoie de reglementări suplimentare pentru a controla mai bine anumite comportamente pe piața certificatelor de emisii de carbon. Tot în perioada următoare, atât statele membre, cât și Consiliul trebuie să pună în aplicare setul de măsuri anunțate recent de executiv în funcție de nevoile fiecărei țări membre pentru protejarea consumatorilor vulnerabili și a companiilor europene. Inclusiv legate de dependența de Rusia în materie de gaze, s-a pus problema orientării spre sud, de exemplu, spre Africa de Nord. Ursula von der Leyen a menționat ceea ce țări ca România voiau se audă: energia nucleară.

Ursula von der Leyen: Pe termen mediu și lung vom pregăti pași suplimentari pentru a crește rezistența și independența europeană. Am hotărât să încercăm să stabilim o rezervă strategică de gaz, dar și achiziția de energie în comun. Ne vom intensifica inițiativele de a contacta furnizori cât mai variați, ne vom diversifica sursele și vom grăbii interconectările. Avem nevoie de o sursă stabilă, cea nucleară, iar în timpul tranziției spre economia verde, gazul natural. De acee,a Comisia va prezenta o propunere de clasificare în domeniu.

La Consiliu s-a mai decis ca Banca Europeană pentru Investiții să caute cu capitalul actual metode de a grăbi investițiile în tranziția energetică pentru reducerea unor viitoare riscuri legate de furnizarea de energie, dar și de prețuri, în Europa, dar și pentru îndeplinirea țintelor Uniunii de conectivitate globală.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button