Politică

Elevii care intră clasa a IX-a vor primi burse pe baza mediei generale din clasa a VIII-a, nu a mediei de admitere la liceu

Elevii care încep în câteva zile clasa a IX-a vor primi burse de merit, dacă se încadrează în noile criterii de acordare, pe baza mediei generale din anul școlar trecut, când urmau clasa a VIII-a, potrivit noii variante de proiect ordin de ministru cu regulile pentru burse în anul școlar 2023-2024. Este o diferență față de anul trecut când elevii care erau în clasa a IX-a atunci au primit burse de merit după media de admitere la liceu.

Iată ce prevede noul proiect de ordin:

(1) Bursele de merit se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, după cum urmează:

a) 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, inclusiv elevii din clasa a IX-a și mai puțin clasa a V-a, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale; în situaţia în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinşi toți elevii cu medii generale anuale mai mari sau egale cu 9,50 atunci lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde şi pe aceştia”.

Nu este clar însă cum vor fi acordate bursele elevilor de clasa a IX-a pe baza mediei generale de peste 9,50 / primii 30% în ordinea mediei generale din clasa a VIII-a: dacă acordarea burselor se raportează la poziția elevilor în formațiunea de studiu din anul școlar trecut (clasa acestora când erau în clasa a VIII-a la gimnaziu) sau la poziția lor printre elevii din clasa a IX-a nou formată în septembrie 2023.

  • Noul proiect mai prevede și ca elevii de clasa a V-a să primească bursă de merit, pe baza mediei aritmetice a notelor primite în primele două module. Modificarea vine după ce au existat critici din partea părinților și elevilor că, pentru al doilea an la rând, elevii de clasa a V-a ar fi privați de bursa de merit din simplul fapt că anul trecut, când erau în clasa a IV-a, au primit calificativele care se acordă în învățământul primar și care nu se pot converti în note.

Amintim că toți elevii de gimnaziu și liceu cu medii generale între 9,50 și 10 în anul școlar trecut vor primi burse de merit. Aceștia se adaugă primilor 30% de elevi din fiecare clasă ordonați după media generală anuală, indiferent care este aceasta.

Deja de marți, 5 septembrie, se prevedea această modificare, după ce secretarul de stat Florian Lixandru a cerut școlilor din țară să transmită Ministerului Educației numărul de elevi cu media mai mare sau egală cu 9.50. În statistică sunt cuprinse și mediile elevilor din clasa a VIII-a, pentru cei care au intrat acum la liceu, asta pe baza mediei dintre cele două note de la Evaluarea Națională: pentru ei, media claselor V-VIII nu a mai fost luată în calcul, după ce mai mult de 20 de ani a avut o pondere la media finală.

Sunt 286.438 de elevi care au obținut anul trecut medii mai mari sau egale cu 9.50, conform centralizării Ministerului Educației, pe baza datelor de la inspectoratele școlare județene. Acest lucru înseamnă că în anul școlar 2023-2024, cel puțin acești 286.000 de elevi și maximum 400.000 de elevi (30% din elevii de gimnaziu și liceu) vor lua bursă de merit de câte 450 de lei pe lună.

Ministerul Educației ia in calcul să acorde burse de merit tuturor elevilor care au avut anul trecut media anuală peste 9,50 pe lângă cei 30% dintre elevii unei clase. Explicația a fost acordată de secretarul de stat Florian Lixandru care a declarat că “aplicând acest procent de 30% riscăm să nu acordăm burse acelor elevi care au o medie generală peste 9,50 și care anul școlar trecut s-au pregătit, știind că pragul de obținere a bursei de merit este 9,50. S-au pregătit să obțină o medie peste acest prag de 9,50 și nu este normal să schimbi regulile în timpul jocului”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button