Politică

Război UE vs Polonia: Constituţia poloneză rămâne ”legea supremă” a Poloniei

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a avertizat marţi, la Strasbourg că va acţiona pentru a apăra ”valorile comune” ale Uniunii Europene (UE), în urma unei hotărâri a Tribunalului Constituţional polonez care contestă primatul dreptului european, relatează AFP.

”Nu ne vom lăsa valorile comune să fie puse în pericol. Comisia va acţiona”, a avertizat Ursula von der Leyen în Parlamentul European (PE), în prezenţa premierului polonez Mateusz Morawiecki.

Polonia respinge, la rândul său, acest ”şantaj” al UE în domeniul dreptului, i-a replicat Mateusz Morawiecki.

Constituţia poloneză rămâne ”legea supremă” a Poloniei, a subliniat el.

”Resping acest limbaj al ameninţărilor şi coerciţiei (…). Şantajul devine o metodă obişnuită a anumitor state membre (UE), însă nu asta este baza democraţiei”, a declarat Mateusz Morawiecki în faţa eurodeputaşilor.

Varşovia se află în vizorul Bruxellesului, după ce Tribunalul constituţional polonez a contestat, într-o hotărâre, primatul dreptului european asupra dreptului polonez.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button