Politică

PSD a aprobat un nou jaf național marca Florin Cîțu: Blat PSD-PNL pe împrumuturi de miliarde

PSD și PNL împreună cu USR vor să îndatoreze România cu circa un miliard de euro sub umbrela unui pachet de investiții în renovarea de școli, spitale, precum și construcția unui spital regional la Iași. În realitatea acești bani sunt furați de firmele de partid ale PNL și PSD, iar cel mai grav este că împrumuturile sunt în euro, România fiind nevoită să plătească dobânzile în funcție de cursul euro/leu. Guvernul condus de Florin Cîțu a reușit să spargă toate recordurile guvernelor postdecembriste urcând datoria publică externă la peste 131 de miliarde de euro.

În spatele acestor împrumuturi nu vor sta investiții reale pentru că proiectele sunt supraestimate ca valoare ceea ce ne arată că o sumă foarte mare din acest miliard de euro va fi deturnată de găștile mafiote din cadrul partidelor sistemului.

Sebastian Burduja de la PNL ne spune cât de minunat va fi acest program realizat de Banca Mondială prin care se vor renova 70 de școli cu 100 de milioane de euro.

„Anul trecut, când eram secretar de stat în Ministerul Finanțelor, am pus umărul alături de o echipă de profesioniști la un proiect extrem de important pentru siguranța copiilor noștri. Astăzi, când acest proiect a fost adoptat în plenul Camerei Deputaților, am satisfacția că, poate, am lăsat și ceva în urmă. Programul de investiții, în valoare de 100 de milioane de euro, derulat în parteneriat cu Banca Mondială, va moderniza infrastructura școlară din România, asigurând standardele privind instalaţiile sanitare, canalizarea, accesul, încălzirea, ventilaţia şi eficienţa energetică. Astfel, școlile noastre vor fi mai sigure. Dar nu e vorba doar de cărămizi și ciment. Cei mai buni experți din lume vor veni în România, ca parte a echipelor Băncii Mondiale, pentru a proiecta școlile viitorului: cu săli de clasă moderne, dotări de ultima generație și întreg ecosistemul necesar pentru a-i învața pe copiii noștri cum sa gândească, nu (doar) ce să memoreze. Perioada de implementare a programului este de cinci ani și cuprinde 70 de școli selectate pentru a fi reabilitate cu prioritate, din zona cu cel mai mare risc seismic din România: Buzău, Vrancea, Prahova, Argeş, Brăila, Galaţi, Iaşi, dar și București și Ilfov.”, a declarat Sebastian Burduja de la PNL.

Sebastian Burduja este fost angajat al Băncii Mondiale și având în vedere că a lucrat la acest proiect surse avizate susțin că acesta va fi remunerat pe măsură pentru consilierea oferită în cadrul acestui proiect. În fapt, orice constructor din țara asta vă poate spune că se pot construi 70 de instituții de învățământ noi cu 100 de milioane de euro, dar băieții deștepți le renovează. Schema este clară și vorbim de o strategie de delapidare a banilor publici prin aceste împrumuturi aberante de către așa zisă echipă câștigătoare a președintelui Klaus Iohannis.

Școlile nu vor fi mai sigure și nici mai moderne după modernizare pentru că ele sunt vechi și nu mai corespund cerințelor aplicate astăzi în construcții. Peste 90% din unitățile de învățământ din România nu au autorizație ISU. Lucru recunoscut de ministrul de Interne Lucian Bode și ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Nu mai spunem că circa 34% din unitățile de învățământ au wc-ul în fundul curții. Nu îmi poate spune mie Burduja de la PNL că școala o să fie modernizată când holurile au 100 cm, iar noile reglementări spun clar că trebuie să aibă minim 120cm și asta numai în funcție de numărul de elevi. Dacă avem un flux de persoane mai mare, holurile trebuie să aibă cel puțin 150 de cm.

Deputatul AUR, Dan Tănasă, a acuzat de la tribuna Parlamentului blatul dintre PNL și PSD pe acest jaf de proporții.

„PNL, USR și UDMR au împrumutat în numele României sute de milioane de euro pentru proiecte pe hârtie. Deși se laudă cu crește economică record, PNL împrumută sute de milioane de euro. În loc să acceseze fonduri europene sau să finanțeze aceste lucrări de la bugetul de stat, PNL îndatorează în mod iresponsabil România, cu largul concurs al PSD. AUR susține necesitatea modernizării școlilor și construirea de spitale noi din fonduri europene sau de la bugetul de stat nu prin îndatorarea românilor.”, a declarat Dan Tănasă.

Acești bandiți aflați în fruntea statului vor să fure banii din împrumuturi în loc să folosească fondurile europene sau banii din Programul Național de Redresare și Reziliență. Ei nu vor banii de la UE pentru că fac pușcărie dacă sunt prinși cu mâna în sacul Bruxelles-ului. Gașca din jurul președintelui Klaus Iohannis acționează ca o grupare mafiotă ce îndatorează abuziv țara, iar miliardele împrumutate de la bănci dispar în contracte suspecte cu firmele de casă ale mafiei transpartinice. 

Pentru Spitalul Regional din Iași sunt alocați 250 de milioane de euro plus 180 de milioane de euro de la bugetul de stat. Pentru construcția unui spital se plătesc 700 de euro pe m2. Specialiștii în construcții consultați de 60m.ro afirmă că suma alocată pare exagerat de mare și apar suspiciuni rezonabile privind intenția de deturnare de fonduri a echipelor prăduitoare aflate la guvernare. Având în vedere suma alocată Spitalul Regional Iași, acesta ar trebui să aibă o suprafață de circa   600.000 de metri pătrați construibili. Un nivel are circa 3000 de metri pătrați, fapt ce ne arată că spitalul nostru ar trebui să aibă 200 de nivele(etaje). În realitate, o mare parte din acești bani vor fi furați prin firme de consultanță și tot felul de granguri de pe la ministerul Sănătății ce vor fi plătiți pentru consiliere cu sute de mii de euro pe an, cum a fost cazul lui Vlad Mixich, pus de Vlad Voiculescu să ofere consultanță pentru Spitalul Regional București în schimbul sumei de 475 de mii de euro pe an. 

Deputatul AUR, Ciprian Ciubuc, face acuzații grave la adresa grupării mafiote numită ”echipa câștigătoare”: „USR ne-a promis spitale noi și nu au construit nimic. De ce nu le spuneți românilor că ne împrumutăm la bănci miliarde de euro în loc să construim spitale cu bani din bugetul de stat, fonduri europene sau din aceste 14 miliarde de euro din PNRR. Avem o datorie externă de circa 135 de miliarde de euro. Ce ați făcut cu cele 50 de miliarde de euro pe care le-ați împrumutat de la bănci. Explicați-le românilor pe ce ați cheltuit acești bani. Când datoria externă va ajunge la 60% bugetul României nu va mai fi aprobat în Parlamentul României. Va trebui să mergem în genunchi la Bruxelles să ne aprobe bugetul.” 

Deputatul AUR de Brăila, Ciprian Ciubuc, a concluzionat:

„Azi ne-am împrumutat pe o perioadă scurtă de 4-6 ani cu garanție de stat, semnată de guvernul Cîțu, cu:
● 250 milioane de euro pentru Spitalul Regional de la Iaşi,
● 100 milioane de euro pentru îmbunătățirea condițiilor din şcoli (fără a menționa câte şcoli, de unde şi care şcoli).
● 150 milioane de euro pentru renovarea celor 3 spitale de arşi, a Spitalului de copii Grigore Alexandrescu din Bucureşti şi a spitalului din Târgu Mureş.
AUR este pentru construcția, reabilitarea, restaurarea de spitale şi şcoli, dar nu din bani împrumutați de la FMI, Banca Mondială şi BIRD, ci din fonduri europene nerambursabile, prin care România contribuie anual cu 3,5 miliarde de euro la bugetul UE.
Noi AUR, ne-am abținut azi la aceste 3 proiecte de legi, OUG ale guvernului Cîțu pentru a ne împrumuta iar şi iar, totuşi OUG au trecut cu votul partidelor sistemului.
Oare de ce? Voi ce credeți, cine îşi doreşte îndatorarea românilor la nesfârșit?”, a declarat Ciprian Ciubuc.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button