Politică

Virgil P. de la Energie dă asigurări: Compensarea asigură un preț mic

Virgil Popescu, ministrul interimar al Energiei, a explicat cum se vor calcula facturile la energie și gaze în această iarnă și cine va putea să amâne plata. Ministrul dă asigurări că România are stocuri suficiente de gaze pentru a trece cu bine peste această iarnă. Dandaneche de la Energie nu ne spune și care vor fi prețurile la energie. Degeaba amânăm plata dacă nu o să avem de unde să le plătim.

Aici vorbim în primul rând de pensionari, care s-ar putea trezi cu facturi duble față decât pensia mizerabilă de 800 de lei pe lună. În primăvară se vor trezi oamenii cu sechestre pe bunuri din cauza faptului că nu au de unde să plătească așa sume colosale la energie și încălzire. Guvernul demis Cîțu acționează concertat împotriva românilor în beneficiul marilor corporații italiene, franceze și rusești. În timp ce italienii, francezii și rușii vor face miliarde pe spatele poporului, țara va fi împinsă spre o criză economică majoră cu concedieri masive și închiderea a circa o treime din firmele care activează în România. Producția la rândul ei va fi blocată, pentru că un om de afaceri nu poate plăti pe utilități mai mult decât face produsul ce iese de pe poarta fabricii.

Aceste lucruri ar trebui să le explice românilor Virgil Popescu. Să ne spună cum jefuiește el țara împreună cu prietenii săi din echipa câștigătoare și de ce nu plafonează prețurile la energie. Compensarea e tot un jaf mascat prin care se bugetează corporațiile jefuitoare.

Principalele declarații ale ministrului Energiei:

 • Mă bucur că pe subiectul facturilor s-a găsit consens în Parlament.
 • Românii nu trebuie să facă absolut nimic decât să își monitorizeze consumurile. Am mărit grila de consum, nu mai sunt 200 de kw sunt 300 de kw lunar, plus 10% marja de toleranță. La gaze naturale a rămas același volum de 1.200 de metri cubi.
 • Am mărit valoarea compensării de la 0,21 de lei la 0,291 de lei pe kilowatt și am mărit procentul de discount pentru gaze naturale de la 25% la 33%.
 • Am plus un plafon pentru energia electrică de 1 leu pe kilowatt cu toate taxele incluse, din care 0,525 de lei e prețul energiei electrice. Furnizorii nu mai pot vinde către consumatorul casnic mai sus de plafonul acesta.
 • Consumatorul casnic va plăti maxim 71 de bani pe kw, exact cât plătea anul trecut. Compensarea asigură un preț mic pentru energia electrică și gaze.
 • Exemplu de calcul a facturii la energie: 100 de kw – consum lunar. A crescut la 300 de kw limita maximă de consum pentru care se acordă aceste beneficii ( adică între 100 kw și 300 kw). Dacă prețul este ca acum, 85 de bani X 100 de kw face 85 de lei factura. Compensarea este de 0,291 X 100 face 29 de lei. Românul plătește 56 de lei. Dar, avem și un prag inferior de valoare de referință, 68 de baniX100 face 68 de lei. Dacă aplicarea compensării scade sub valoarea de referință, va plăti această valoare.
 • Peste 6 milioane de gospodării vor beneficia de aceste măsuri, adică peste 15 milioane de români.
 • Vorbim de o subvenție foarte mare dată românilor pentru a putea trece această iarnă. 
 • Dacă prețul se duce peste 1 leu pe kw, intervine plafonul. Pentru un consum de 100 de kw, valoarea facturii va fi un leu X 100, din care se scade compensare, deci prețul va fi de 71 de lei.
 • Consumatorul casnic nu trebuie să facă nimic.
 • Trebuie să intre în vigoare începând cu data de 1 noiembrie până la 31 martie. Săptămâna viitoare legea ar putea fi aprobată de Camera Deputaților și legea merge la promulgare.

Back to top button