Știrile 60m.RO

Ionuț Neagu (AUR) cere SRI și SIE să arate ce măsuri au luat privind planul Budapestei de a submina interesele statului român în Transilvania

Senatorul AUR de Covasna, Ionuț Neagu, a făcut o sesizare către Serviciul Român de Informații și Serviciul de Informații Externe prin care solicită un punct de vedere cu privire la Planul Kos Karoly, desfășurat de Ungaria în 16 județe din România. Acest program este, după cum atrage atenția parlamentarul AUR, bun cunoscător al situației din teritoriu, o asumare a prezenţei guvernului maghiar pe teritoriul ţării noastre.

Planul Kos Karoly, care reprezintă de fapt strategia de dezvoltare economică elaborată de guvernul Ungariei și membri ai UDMR ce stă la baza intervenției economice a Budapestei în Transilvania, arată clar că acțiunile guvernului maghiar prevăd ajutoare directe pentru cetățenii de etnie maghiară din România, atrage atenția Ionuț Neagu. Parlamentarul a adresat inclusiv prim-ministrului Florin Cîțu și Ministerului Afacerilor Externe o interpelare pe această temă în luna februarie a acestui an. Însă, răspunsurile primite au fost vagi, incomplete și irelevante.

Planul „Kós Károly” desuveranizează România

„Acest plan aduce atingere suveranităţii, securității și intereselor statului român. Mai exact, Ungaria și-a asumat explicit, pe termen mediu și lung, o amplă intervenție socială, culturală și economică în Transilvania, de care ar urma să beneficieze strict etnicii maghiari. Planul a primit numele lui Kos Karoly, un ideolog separatist, anti-român, care a fost decorat de dictatorul Miklos Horthy după Dictatul de la Viena din 1940.

Nicio autoritate publică din România nu este prezentată ca partener în planul Kos Karoly, iar Guvernul României manifestă o lipsă îngrijorătoare de reacție cu privire la această intervenție externă în treburile interne. Niciun ambasador al Ungariei la București nu a fost convocat până acum pentru a da explicații despre derularea acestui plan”, explică senatorul AUR.

În acest context, Ionuț Neagu cere public SRI și SIE să arate ce măsuri au luat și dacă au prezentat autorităților române informațiile pe care le dețin.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button