Economie

Daniel Dăianu: Guvernanții se joacă cu focul! Să nu ajungă să arunce oamenii cu pietre în ei

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, crede că cea mai bună soluție pentru facturile uriașe la energie și gaze este plafonarea prețurilor pentru o perioadă determinată.

„Eu salut faptul că Guvernul este gata să aplice un mănunchi de măsuri, inclusiv plafonarea. Eu am pledat de mai mult timp pentru o plafonare care să nu fie sine die, ci doar pentru câteva luni. Fiindcă chiar o eliminare a accizei, a TVA de la 19% la 5%, nu ajută mult, pentru că prețurile cresc. Cresc pentru că noi avem această cuplare între prețurile la gaz natural și la țiței și prețurile la electricitate în Europa. Această cuplare nu te ajută atunci când vrei să reduci povara pe contribuabil prin scădere de TVA și de eliminarea accizei.

Eu mă gândeam că ar fi bine să amâne pentru o perioadă de timp plata suplimentului facturii, mai ales că primăvara și vara omul nu mai plătește foarte mult. Și atunci poți eșalona acele plăți.

Eu salut și faptul că ministrul Energiei vrea să discute cu parlamentarii să ajungem la un pachet de măsuri ca să ieșim din această iarnă.

În plus, eu aș impozita, aș aplica o taxă pe venituri necuvenite. Teama unora că am putea fi dați în judecată … Cum să fim dați în judecată?! În condiții de criză, pentru ce să te dea în judecată, pentru că, de fapt, capătă o rentă necuvenită și extraordinar de mare.  Nu mai vorbesc de faptul că suntem într-o situație în care sunt puse în pericol stabilitatea economică, stabilitatea financiară și chiar stabilitatea socială.  Ne puteți spune mai multe despre această propunere? – Întotdeauna când există câștiguri necuvenite, datorate unor poziții dominante de piață, are sens să faci așa ceva.

Reporter: Cui s-ar adresa?

Daniel Dăianu: Tuturor care câștigă venituri necuvenite și producătorilor. Noi vorbim acum de independență energetică. Nu poți să realizezi așa ceva. Ce trebuie să faci e să diminuezi cât mai mult o dependență oneroasă. Și ar trebui acum să redeschidem cărbunele. Fac și nemții, fac și chinezii, și SUA vor da drumul. Ca să trecem această iarnă, să ieșim din această criză. Să valorificăm rezervele de gaz. Că avem rezervele din platforma…

Reporter: Dar încă nu avem legea offshore. Și nu sunt semne că va fi adoptată sesiunea aceasta. 

Daniel Dăianu:  Cei care au pălărie de stat trebuie să-și onoreze, prin deciziile pe care le iau. Un mandat care e și așa destul de înnegrit de evenimentele politice, dar nu mai are timpul răbdare cu viața politică, timpul nu mai are răbdare și soarta noastră poate să fie și mai urâtă în restul anului și în 2022. Legea despre care vorbiți poate fi adoptată, dacă va exista conlucrare în guvernul care va fi. Și trebuie să fie și să aibă puteri depline și să înțeleagă că nu mai trebuie să gândească în termenii alegerilor din 2024. trebuie să înțeleagă că au ajuns acolo în jilțul ministerial și să servească interesele cetățenilor. Altfel să nu ajungă să arunce oamenii cu pietre în ei, informează profit.ro

Back to top button