Politică

Cîţu, în delir: România este ţara care îşi revine cel mai mult din UE. Deja începem să simţim bunăstarea

Premierul demis Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, la Palatul Victoria, că România este una dintre ţările europene care se va bucura de cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană. Mai mult, Cîţu a afirmat că românii vor începe să simtă o îmbunătăţire a calităţii vieţii lor prin faptul că statul are în prezent resursele suplimentare necesare reducerii costului cu facturile pentru această iarnă fără a fi majorat deficitul.

Reporter: În ciuda creşterii economice anunţate de agenţiile de rating şi FMI, acest lucru nu se vede în traiul românilor pentru că este prima dată când creşterea este acoperită aproape în totalitate de inflaţie, cel puţin în ultimii 10 ani. Ce măsuri ar putea lua Guvernul în acest context şi dacă vă gândiţi poate la o creştere a salariilor?

Cîţu: Vedeţi, acest an a fost anul în care am spus că stabilizăm economia. Deci am început să arătăm dintre măsurile pe care vrem să le luăm pentru perioada următoare. Salariul minim, deja este o decizie să crească cu 11% pentru anul viitor. Am venit cu acele măsuri de compensare, amânare a plăţilor la facturi şi vom mai avea câteva măsuri prin care să reducem costul sau povara asupra cetăţenilor în perioada de iarnă. Şi mai urmează şi altfel de măsuri.

Bineînţeles, vom discuta despre salarii, pensii şi alocaţii la construcţia bugetului. Dar lucrurile arată bine. Arată că, atunci când gestionezi economia bine, ai resurse suplimentare. Anul acesta, din resurse suplimentare şi din creşterea economică, o mare parte din bani s-au dus către investiţii şi sănătate. Cele două priorităţi pe care le-am arătat anul acesta. Continuarea creşterii economice ne permite să vedem o dinamică a creşterii pensiilor, salariilor şi aşa mai departe, diferită poate de ce am avut până acum.

Reporter: Aţi spus că lucrurile merg bine, că avem încasări mai mari la buget, dar şi deficitul de la pensii s-a micşorat în acest an. În acest context, aţi hotărât procentul cu care ar urma să crească aceste pensii de la 1 ianuarie 2022?

Cîţu: Încă nu s-a stabilit procentul, dar eu spun că, având rezultatele economice pe care le avem până acum şi în contextul economic actual, s-ar putea să fie o dinamică diferită de ceea ce aveam preconizat în acest moment.

Reporter: Când credeţi că această creştere economică se va resimţi în buzunarele românilor?

Cîţu: Toate ţările UE au trecut prin aceeaşi criză anul trecut, doar că România este una dintre ţările care avea cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană. Deci România este ţara care îşi revine cel mai mult. […] În ceea ce priveşte bunăstarea pe care o vom simţi, deja începem să simţim. Avem resurse suplimentare pe care le-am folosit în investiţii, avem resurse suplimentare pe care le-am folosit în sănătate fără să creştem deficitul. Avem resurse pentru a reduce costul cu facturile la iarnă fără să creştem deficitul. Toate acestea arată că economia începe să primească înapoi din creşterea economică. Dacă nu am fi avut aceste resurse suplimentare, ar fi însemnat creşterea deficitului bugetar. Oamenii vor resimţi prin faptul că vor avea facturi mai mici la iarnă, faptul că avem o creştere economică mai puternică.

De asemenea, premierul a transmis că este posibilă, în cazul în care Ministerul Investiţiilor dă undă verde, o reducere a TVA-ului pentru IMM-uri de la 19% la 5% pentru o perioadă de aproximativ 6 luni.

Cîţu: Dacă Ministerul Finanţelor este de acord, s-ar putea ca temporar, pentru o perioadă de şase luni, până la sfârşitul lui martie, să reducem TVA-ul pentru IMM-uri de la 19% la 5%. Dacă nu am fi avut această creştere economică nu am fi putut să implementăm, pentru că o reducere de TVA înseamnă o gaură la deficitul bugetar.

Back to top button