Social

Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei: Jurnaliștii Recorder îl urăsc pe Dumnezeu, urăsc biserica creștină

Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Ciprian, a ținut să îi afuriseasca pe jurnaliștii de la Recorder în timpul slujbei de Sfânta Parascheva într-o biserica arhiplină cu oameni. Timp de peste șapte minute, Ciprian a făcut un întreg proces de intenție jurnaliștilor și le-a dat sfaturi oamenilor să se ferească de cei care le corup mințile.

„Îmi pare rău că trebuie să dau expresie cu mâhnire unei revolte pe care am trăit-o, probabil și dumneavoastră sunteți în cunoștință de cauza în legătură cu un material pregătit de niște jurnaliști, chipurile de investigațîi, care au insinuat la nivelul Patriarhiei Române că s-au cheltuit banii publici netransparent.

Că unul care știe cum s-a început Catedrala Mântuirii Neamului, fiind încă la București, cunosc foarte bine neliniștea pe care părintele patriarh a depus-o să-și asocieze toți oamenii de bună credință și de calitate în jurul domniei sale pentru a se realiza un vis de ani. Și aș vrea să reținem dragii mei că după revoluție, cu tot respectul față de cei care au mai construit câte ceva, singură construcție care s-a realizat cu maximă responsabilitate și pe bani puțini, comparativ cu cât se construiește în alte zone, este Catedrala Neamului. Dar atunci când faci un lucru bun acest lucru stârnește invidie, însă catedrala neamului este emblemă creștinismului românesc.

Și iată că datorită patriarhului Daniel s-a ajuns în acest moment de s-a sfințit într-o prima faza, în 2018, catedrala națională.

Și de aceea să nu aplecați urechea la răutățile pe care le împroașcă în spațiul public diferite persoane care îl urăsc pe Dumnezeu, urăsc biserica și pentru că nu-l pot ucide pe Dumnezeu își țintesc atenția pe slujitorii lui. Să nu va mire că noi suntem totdeauna țintă atacurilor care nu îi iubesc pe oamenii credincioși.

De aceea eu interpretez că orice tentativă de a ponegri biserica este îndreptată împotriva frățiilor voastre, a credincioșilor care constituiți biserica. Trebuie să înțeleagă tot poporul că asemenea lucruri mărețe, cum este Catedrala Națională din București, precum Catedrala din Focșani, nu se pot realiza doar din bani credincioșilor.

Trebuie să fim cinstiți cu noi înșine și de acea este nevoie de sprijinul, legal, al autorităților de stat, pornind de la guvern, apoi consiliul județean, primărie.

În ceea ce mă privește, întotdeauna am dat garanția că orice bănuț, fie că a venit din partea autorităților, fie că a venit de la dumneavoastră, s-a cheltuit cu folos și în plus s-au adăugat și sume importante de bani din partea instituțiilor bisericești.

Să aveți grijă dragii mei, la cele ce auziți. Vor urmă și altele. Este nu întâmplător că în preajma pelerinajului de Sf. Parascheva și Sf. Dumitru, slujitorii unuia, căruia nu-i spunem numele, tot încearcă să lovească în biserica.

Și în inconștiență lor nu își dau seama că va jignesc pe dumneavoastră, pe drept credincioșîi creștini care înfrumusețați și innobilati biserica, cu prezența, cu rugăciunile și cu dragostea frățiilor voastre. Mi-am permis să mă refer și la acest aspect, pentru că este proaspăt.

Din păcate, vrăjmașul extinde răul cu foarte multă ușurință, mai ales prin mijloacele de comunicare. Păziți-va mintea și sufletul de orice fel de contaminare. Nu virusul acesta este cel mai cumplit, ci acela care corupe mintea”, a spus Arhiepiscopul Ciprian, citat de Adevărul.

Arhiepiscopia Bucureștiului a dat publicațîi un comunicat de presă referitor la investigația „Clanul Marelui Alb” în care, pe de o parte, lansează acuzații la adresa jurnaliștilor iar pe de altă parte îi afurisește pe cei de înregistrare care au vorbit prea multe. „Afirmațiile domnului Lazăr Neacșu sunt neadevărate și iresponsabile, recomandându-se, de exemplu, în mod absurd, ‘deputat de Patriarhie’. Referitor la afirmația acestuia cu privire la apartenența să politică, precizăm că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel nu a îndemnat pe nimeni, niciodată, să se înscrie în vreun partid politic, deoarece Patriarhia este neutră din punct de vedere politic”, se susține în comunicat.

„Că urmare a publicării pe site-ul Recorder a unui material video cu titlul ‘Clanul Marelui Alb’, Arhiepiscopia Bucureștilor dorește să aducă unele lămuriri cu privire la câteva întrebări ridicate în acest material de presă.

Materialul este construit cu intenția obsesivă de a transferă asupra Bisericii Ortodoxe Române și a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel potențială vină a unor angajați din administrația bisericească și a unor așa-ziși complici ai instituției Arhiepiscopiei Bucureștilor (politicieni, oameni de afaceri etc.), care ar putea obține beneficii personale prin simplă invecinare cu persoane importante, comitand un rapt de imagine.

Jurnalistul „independent”, lipsit de credibilitate, prin modul în care a construit acest material, folosește tactică inoculării unei mari suspiciuni în rândul persoanelor care nu au nicio idee clară despre activitatea complexă și diversificată a Bisericii Ortodoxe Române și a cultelor religioase în general, activitate cu enorme beneficii sociale pentru comunitate. Se critică, pe fond, bună chivernisire a banilor în Biserica, nevorbindu-se deloc despre întoarcerea acestor bani în amplă să opera social-filantropică.

Ne putem întreba, în mod deplin justificat, care este înalta și binevoitoarea rațiune morală din perspectiva căreia se apleacă autorul materialului asupra Bisericii? Care este scopul real ultim al materialului? Istoricul raportării Recorder la Biserica indică limpede un masiv anticlericalism, o fobie la adresa Bisericii Ortodoxe Române.

În material este atacată, în esență, finanțarea Bisericii și a cultelor religioase, transmițându-se implicit și perfid că această finanțare constituie o irosire a banilor publici. Menționăm faptul că finanțarea bisericilor oricărui cult religios de către statul român este absolut legală.

Afirmația autorului materialului: ‘Nimeni nu știe cum administrează Biserica asemenea sume de bani’ este una deliberat falsă și otrăvită, în condițiile în care alocările de bani publici sunt verificate anual de instituțiile de stat abilitate și respectă un cadru legal clar (OG. nr. 82/2001 și HG nr. 1470/2002), autorul ignorând în mod deliberat rezultatele administrării bisericești exemplare sub coordonarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Solicitarea binecuvântării de la Părintele Patriarh este una firească, așa cum se ia aprobare de la orice șef al unei instituții pentru lucrări care se verifică în prealabil și se aprobă doar dacă sunt corecte din punct de vedere legal.

Teoretic, este desigur posibilă o tentativă de inducere în eroare din partea unor oameni rău intenționați, fie ei și angajați ai Bisericii. Odată dovedită reaua lor voință sau implicarea în ceva reprobabil, aceștia sunt și vor fi oricând sancționați și îndepărtați, întrucât compromit Biserica. Niciun act de corupție nu trebuie tolerat într-o instituție, mai ales în Biserica.

În acest context, afirmațiile domnului Lazăr Neacșu sunt neadevărate și iresponsabile, recomandându-se, de exemplu, în mod absurd, ‘deputat de Patriarhie’. Referitor la afirmația acestuia cu privire la apartenența să politică, precizăm că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel nu a îndemnat pe nimeni, niciodată, să se înscrie în vreun partid politic, deoarece Patriarhia este neutră din punct de vedere politic.

Recunoscând exprimările lor neadecvate, începând de astăzi, 13 octombrie 2021, Pr. Aurel Mihai – vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor și dl. Lazăr Neacșu – membru în Adunarea Eparhială și în Adunarea Națională Bisericească și-au prezentat demisia și, prin urmare, nu mai ocupă niciun post în administrația bisericească”, se anunță în comunicat.

Back to top button