Social

Fostul șef al IICCMER, despre reportajul Recorder: Mercenarii pseudo-jurnalismului recidivează

Un reportaj publicat pe site-ul recorder.ro, catalogat drept manipulator de elita intelectuală, a stârnit vâlvă în mediul online între politicienii USR și votanții acestora, recunoscuți anti-clericali, îndeosebi anti-ortodoxie și ortodocși.

Radu Preda, fost președinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), consideră că ceea ce jurnaliștii de la recorder.ro numesc anchetă jurnalistică este, de fapt, pseudo-jurnalism. ”Așa-zișii jurnaliști, ticăloși, înregistrează fără să avertizeze – faptă probabil penală -, nu este culpa Patriarhului”, scrie Radu Preda, preot în Munchen.

”MARELE ALB

”Mercenarii pseudo-jurnalismului recidivează. Ce aflăm? Că Patriarhul este preocupat de construcția bisericilor, de restaurarea altora, istorice, de bunul mers al vieții religioase în general. Care este vina, așadar? A vorbi cu politicieni, oameni de afaceri sau din alte medii, inclusiv cu văduva și cu orfanul, nu poate reprezenta o vină. Dimpotrivă. Într-o țară furată sistematic, cu pădurile tăiate și oamenii talentați puși pe fugă, în lumea largă, a zidi, a consolida și a prelungi, la nivel secular, mărturiile identitare se traduce în termeni mafioți, ca și cum ai avea cele mai negre și vinovate intenții. Că unii proști din Administrația Patriarhală vorbesc cum le vine la gură, că alții din exterior, așa-zișii jurnaliști, ticăloși, înregistrează fără să avertizeze – faptă probabil penală -, nu este culpa Patriarhului. Singurul păcat este tocmai acela de a lupta pentru comunitatea de credință pe care o îndrumi.

Un exercițiu: traduceți „ancheta”, înlocuind termenul de Patriarh cu cel de director de școală sau primar independent. Cine reușește să schimbe ceva, să văruiască o clădire sau să finanțeze un drum cât de cât practicabil, pietruit, ar fi lăudat. Patriarhul, nu! Cunosc pe propria piele, recent: dacă aduci bani, dacă situația financiară este pe plus, tot nu ești bun. Chiar deloc. Dacă ai fura, ai omite, ai deturna, ai ascunde sau nu ai declara, mulți ar arăta înțelegere. Săracul, trebuie și el să trăiască din ceva! Așa, mereu în căutare de resurse, având un calendar strict și obiective precise, devii suspect, indezirabil chiar.

Pe scurt, de dragul dreptății strâmbe: de mâine să se oprească finanțările și sponsorizările. Stadioanele, școlile, spitalele, centrele comerciale, aeroporturile, autostrăzile și toate celelalte să fie înghețate. Niciun ban. De la nimeni. Societatea să își țină respirația timp de câteva minute, pe ceas. Apoi, cu cei care o să supraviețuiască, să o luăm, curat, de la capăt. Fără suspiciuni. Iată unde ajungem cu isteria anticorupției, corupții făcându-și bine merci de cap, Dacă tot nu a reușit revoluția comunistă, o încercăm pe cea a interesului comun. Înfierăm, sugerăm, insinuăm, protestăm, acuzăm, creionăm scenarii și, evident, atacăm, contestăm, ne indignăm. Acțiunea nu costă nici prea mult. În fine, cui servește toată această însăilare?

Celor care nu vor o țară cu politicieni onești, cumpărându-i, care nu vor o societate liberă, înrobind-o mediatic, care nu vor oameni sănătoși, otrăvindu-i prin poluare și mâncare, care nu vor o Biserică demnă, înjosind-o prin atacarea slujitorilor ei. Cum se numesc ăștia, la grămadă, dar și pe contingente? Aflați în Evanghelie.

Sus să avem inimile!”, e mesajul lui Radu Preda de pe grupul de Facebook spynopsis.ro.

Back to top button