Economie

Raul Mărunţoiu: Preţurile au explodat! Azotatul s-a scumpit cu circa 120%

Nu este producător agricol care să nu fie afectat de creşterea accentuată a preţurilor la inputuri. Unii spun că ar fi trebuit să existe o strategie de protejare a fermierilor români faţă de această realitate.

Raul Mărunţoiu, cultivator din Năvodari, nu îşi ascunde nemulţumirea faţă de scumpiri. „Preţurile au explodat! Am achiziţionat îngrăşământul complexMAP 12-52 cu 3.300 lei tona fără TVA. Anul trecut, ofertele erau la între 1.800-2.100 lei/t. Azotatul s-a scumpit cu circa 120%. Sămânţa de grâu cunoaşte o creştere de vreo 0,30-0,40 lei/kg, dar eu mi-am produs-o în fermă şi mai atenuez din costuri”,explică fermierul.

Însă, la distribuitori preţurile merg până la 3 lei/kg şi de cele mai multe ori sămânţa e tratată doar cu fungicid, fără insecticid sau fertilizant starter. „Fungicidul pentru tratamentul de sămânţă pe care l-am achiziţionat este extraordinar de scump, undeva la 2.200 lei pachetul (fără TVA), faţă de 1.400-1.500 lei/pachet”,adaugă constănţeanul.

Într-un an agricol în care am avut producţii foarte bune la toate culturile, cât şi preţuri foarte bune, abia dacă reuşim să ne acoperim din necesarul pentru anul următor – RAUL MĂRUNŢOIU, Fermier din jud. Constanţa

Back to top button