Știrile 60m.RO

Gălbenelele tratează o mulţime de boli

Li se mai spune în popor, „floarea ploilor“, fiindcă atunci când nu își deschideau petalele era un semn că urmează să plouă. Puterea vindecătoare a gălbenelelor este cunoscută încă din Evul Mediu. Astăzi, datorită progresului științei, se știe că beneficiile acestei plante sunt date de conținutul mare de flavonoide, carotenoizi, vitamina C, uleiuri eterice, substanțe amare, saponine triterpenice, răsini sau mucilagii.

Sunt apreciate și ca plante decorative datorită aspectului lor plăcut, aspect dat de florile mici care sunt de un galben pur, deschis. Ele cresc spontan în grădini, pe langă zidurile caselor, poteci, drumuri sau prin parcuri, ele fiind originare din zona mediteraneană.

În scop terapeutic se folosesc florile, care trebuie culese doar când este soare, deoarece atunci planta este deschisă și emană uleiuri volatile.

Specialiștii în medicină naturistă susțin că, datorită compoziției lor, gălbenelele au acțiune antiinflamatorie, decongestivă, antiseptică, antimicrobiană, imunostimulentă, cicatrizantă, grăbeste vindecarea și regenerarea țesuturilor, reglează ciclurile menstruale, carminativ, reglează funcția biliară prin principiile amare.
De asemenea, aceste plante sunt indicate în ulcerații, eczeme, gastrite, ulcer gastric, ulcer duodenal, inflamații ale colonului, colecistită, boli hepato-biliare, hemoroizi, dereglări menstruale, dismenoree, micoze, vaginite, infecții urinare, cistite, după cum se arată în cărtile semnate de Maria Treben, autor austriac specialist în „plante de leac“.

Ca mod de utilizare , amintim : infuzie, decoct, ceaiuri, comprese, spălaturi, măsti și produse cosmetice. În funcție de afecțiunea care trebuie tratată, gălbenelele pot fi utilizate pentru tratament local, sub formă de creme, comprese, măsti, spălături, sau pentru tratamente sistemice, sub formă de decoct, infuzie, ceai etc.

IMPORTANT: Orice problemă medicală aveţi, nu vă trataţi singur. Primul pas este să consultaţi un doctor, deoarece tratamentul naturist nu-l poate înlocui pe cel prescris de un specialist.

Surs foto: paradisverde.ro

Back to top button