Politică

Guvernu Ciucă-Ciolacu a tocat 5 miliarde în 5 zile cam cât așa zisa ordonanță a austerității

Ziua și miliardul cheltuit din bugetul de stat! În doar cinci zile, statul a reușit să cheltuiască aproape întreaga sumă pe care vrea să o economisească prin măsurile de austeritate adoptate. Asta arată ultimele date oficiale.

Pe data de 8 mai Ministerul de Finanțe a pus în trabsparență proiectul de Ordonanță de Urgență care ar trebui să aducă economii considerabile la bugetul de stat. Proiectul a fost adoptat în ședință de guvern. Asta înseamnă că, de când a fost pus în transparență și până în prezent au trecut 5 zile.

Prin acest proiect se estimează că se va face o economie de circa 5,3 miliarde de lei, adică de aproximativ 4 ori mai puțin decât se estimase inițial.

Dacă aceasta este  economia, să vedem cât a cheltuit statul în aceste 5 zile de când a anunțat proiectul și până când a fost adoptat.

Datele oficiale arată circa 4,4 miliarde de lei s-au dus pe achiziții publice. Spre exemplu, printre obiectele cumpărate în ultimele 5 zile se numără și mașinile , o achiziție care urma să fie interzisă prin această ordonanță de urgență. Mai exact au fost cumpărate mașini în valoare de 6 milioane de lei în ultimele zile.

De asemenea, o altă achiziție importantă este și aceea de mobilier pe care au făcut-o instituțiile. Teoretic, și această achiziție ar urma să fie interzisă. În ultimele zile s-a cumpărat mobilier în valoare de 4,7 milioane de lei.

O altă achiziție din ultimile care merită menționată este aceea de telefoane de ultimă generație. Pe acestea s-au cheltuit o suma considerabil, mai exact vorbim despre suma de aproape 50 de mii de lei. 

Așadar, ce putem spune din aceste date este că în doar 5 zile statul a cheltuit aproape întreaga sumă de bani pe care urma să o economisească prin ordonanța de urgență adoptată cu mare fast. 

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button