importantSocial

Venezuela a debutat o nouă monedă, cu șase zerouri mai puțin. În vechiul sistem, o sticlă de doi litri de apă minerală costa peste 8 milioane de bolivari

Astăzi, 1 octombrie, la Venezuela a debutat oficial, o nouă monedă, cu șase zerouri mai puțin. Cea mai mare valoare nominală, până acum, era o bancnotă de 1 milion de bolivari, care valora puţin sub un sfert de dolar. Noua monedă, plasată după ani de inflaţie foarte mare, atinge maximum 100 de bolivari, puţin sub 25 de dolari.

Schimbul de la un milion la unu este destinat să faciliteze atât tranzacţiile în numerar, cât şi calculele contabile.

„Cel mai important motiv este să ştim că sistemele de plăţi s-au prăbuşit deja, deoarece numărul de cifre face calculele practic imposibil de gestionat”, explica Jose Guerra, profesor de economie la Universitatea Centrală din Venezuela.

În vechiul sistem, o sticlă obişnuită de doi litri de sifon costa mai mult de 8 milioane de bolivari.

Băncile au permis clienţilor să retragă până la 20 de milioane de bolivari, în numerar, pe zi. Clienţii s-au bazat pe dolarii americani şi pe alte metode digitale de plată, precum Zelle şi PayPal, pentru a face cumpărături.

În zilele noastre, majoritatea tranzacţiilor se fac electronic, iar peste 60% se fac în dolari SUA.

Este a treia oară când liderii venezueleni au tăiat zerourile. Bolivarul a pierdut trei zerouri în 2008 sub conducerea fostului preşedinte Hugo Chavez, în timp ce succesorul său, actualul preşedinte Nicolas Maduro, a eliminat cinci cinci zerouri în 2018.

Back to top button