Social

Presa internaţională scrie despre incendiul de la Constanţa

Principalele agenţii de presă internaţionale scriu despre incendiul de la un spital din Constanţa (sud-est), soldat cu nouă morţi bolnavi de covid-19, a treia tragedie de acest fel în România în mai puţin de un an.

”Un nou incendiu într-un spital din România, soldat cu nouă morţi”, scrire AFP, un material preluat de presa de limbă franceză.

”Nouă pacienţi au murit într-un incendiu care a izbucnit în unitatea de terapie intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa”, un oraş situat la malul Mării Negre, a anunţat IGSU într-un comunicat, citează agenţia franceză.

”Pompierii sunt în continuare în interiorul spitalului, însă incendiul a fost stins”, a declarat AFP un purtător de cuvânt al inspecaţiei locale, Razvan Parconie, care precizează că au fost evacuaţi 100 de bolnavi.

Prefectul judeţului Silviu Cosa a anunţat că zece bolnavi de covid-19 erau îngrijiţi în această unitate la momentul izbucnirii incendiului.

În România, cinci pacienţi au murit în ianuare într-un incendiu care a devastat un spital la Bucureşti, la două luni după un incendiu la un spital din Piatra Neamţ (nord-est), soldat cu moartea a 15 bolnavi.

Toţi pacienţii au fost evacuaţi din spitalul din Constanţa, iar incendiul a fost stins până la prânz, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de urgenţă, scrie The Associated Press, într-un material preluat de presa de limba engleză.

Ministerul Sănătăţii a anunţat detalii suplimentare într-o confernţă de presă, a cărei oră nu a fost precizată, potrivit agenţiei americane.

Potrivit ministerului, în spital se aflau 113 pacienţi, dintre care zece la terapie intensivă.

Incendiile precedente soldate cu morţi în spitale din România, un stat membru UE, provoacă îngrijorări cu privire la infrastructura spitalicească îmbătrânită a ţării, scrie AP.

După incendiul de la Spitalul Matei Balş din Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis a îndemnat la o reformă urgentă şi ”profundă”, pentru ca astfel de tragedii ”să nu se mai întâmple”.

Pompierii au stins incendul de la spitalul din Constanţa către ora 7.55 GMT (11.55, ora României), cu ajutoare din judeţe învecinate, scrie Reuters.

Înregistrări video surprind pacienţi care sar pe geam, de la etaje inferioare ale spitalului, şi pompieri care scot oameni din clădire.

Echipe de intervenţie de urgenţă au instalat o unitate mobilă de triaj în apropiere de spital, iar 50 de pacienţi au fost evacuaţi şi transferaţi către alte spitale, potrivit Reuters.

Back to top button