Economie

INCOMPETENȚĂ: Guvernul a tăiat subvenția la energie pentru locuitorii din Delta Dunării

Legea consumatorul vulnerabil, susținută de Guvern, adoptată săptămâna trecută de Parlament și promulgată imediat de preşedintele României, ar fi lăsat fără subvenția la energie circa 4.000 de familii din Delta Dunării, după ce acestea au beneficiat de ajutor timp de 25 de ani, scrie presa locală.

Primarul comunei Sfântu Gheorghe, Valentin Sidorencu:

„Sincer, dacă această eliminare a subvenţiei era anunţată din timp şi dacă nu venea în contextul acestor scumpiri poate că era mai uşor de acceptat şi ne-am fi pregătit cumva. Nu ştiu cum, dar am fi căutat soluţii cumva. Sau, cum se zice, am fi stins şi noi lumina şi am fi plecat aşa cum au făcut-o şi alţii înaintea noastră. Fiind o lege care a fost adoptată cu votul aproape unanim al deputaţilor (a fost o singură abţinere a unui deputat din AUR – n.n.) nu e nicio vină a vreunui partid politic. Fiind însă iniţiată de Guvern, în numele colegilor mei din primărie şi consiliu local, rugăm respectuos Guvernul să ne taie şi celelalte subvenţii. Cele care au fost păstrate în lege şi anume la energia termică, pentru că nu avem, la apa potabilă şi mai ales la gunoi, care nici măcar nu vine de la Guvern ci se acordă de Consiliul Judeţean, pentru că ne costă mai mult angajaţii care fac documentaţia pentru cei 3 lei subvenţie primită de familie. Pentru că în contextul scumpirilor dar şi înainte, singura subvenţie pentru care se merita să facem atâtea documente justificative era subvenţia la energia electrică”.

Primarul oraşului Sulina, Dan Nicolcenco:

„Stimaţi cetăţeni, dorim pe această cale să vă informăm că suntem conștienți de urmările acestor tăieri de subvenţii și că vom face tot ceea ce este posibil încât această situaţie să fie rezolvată. Problemele locuitorilor din Sulina și a celor din Delta Dunării sunt diferite și trebuie să aibă o abordare diferită.

Potrivit articolul 8 al Ordonanței nr.27 din august 1996, persoanele care domiciliază sau lucrează în Rezervaţia Biosferei “Delta Dunării” „beneficiază de tarife reduse cu 50% pentru energie electrică, gaze naturale, energie termică şi apă potabilă furnizată din reţeaua publică, pentru consumurile casnice menajere, în limita unor consumuri normate pe familie, stabilite de către consiliile locale“.

Prin adoptarea Legii nr. 226 din 16 septembrie 2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, Guvernul și ulterior Parlamentul au tăiat aceste subvenții de care au beneficiat cele 4.000 de familii din Delta Dunării.

Astfel, prin această legea prevederile articolului 8 ale Ordonanței nr.27/1996 s-au modificat radical. Adică se stipulează că: „Familiile cu domiciliul în una dintre localitățile situate pe teritoriul Rezervației Biosferei «Delta Dunării», prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 395/1996, cu modificările ulterioare, beneficiază de reducerea cu 50% din taxa/tariful pentru serviciul public de salubrizare și apă potabilă furnizată din rețeaua publică, pentru consumurile casnice menajere, în limita unor consumuri normate pe familie, stabilite de către consiliile locale“, iar „Diferențele de tarif pentru serviciile privind livrarea apei potabile se suportă de la bugetul propriu al Consiliului Județean Tulcea“.

Vă vom ţine la curent cu orice noutăţi şi progrese înregistram în această direcţie!”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button