Internațional

O armată NATO a testat tehnicile de propagandă pe propria populație

Comandanții Armatei Canadiene au văzut în pandemie o ocazie unică de a testa tehnicile de propagandă pe cetățenii canadieni, arată un raport al Armatei, citat de publicația Ottawa Citizen. Raportul a fost întocmit la cererea șefului Statului Major, după ce s-a descoperit că operațiunile informative ale armatei nu au fost solicitate de guvernul federal și nici nu au fost autorizate de Statul Major.

Concluzia raportului, întocmit de generalul în retragere Daniel Gosselin, este că mai mulți comandanți au crezut că nu au nevoie de aprobarea guvernului pentru a lansa operațiunile de propaganda. Planul a fost aplicat în cursul lunii aprilie 2020, în ciuda faptului că ofițerii implicați știau că ”operațiunile informative care vizează politici și doctrine sunt menite să fie aplicate împotriva adversarului și nu pot fi aplicate decât in mod limitat pe plan intern”.

Raportul generalului Gosselin, obținut de Ottawa Citizen, arată că armata canadiană a aplicat în plină pandemie tehnici de propagandă similare cu cele folosite în războiul din Afganistan. Campania a urmărit să ”modeleze” și să ”exploateze” informațiile. Comandamentul Întrunit al Armatei a susținut că acest plan de manipulare a fost necesar pentru a împiedica apariția unor mișcări de nesupunere civilă în timpul pandemiei și pentru a întări mesajele transmise de guvern în această perioadă.

Back to top button